10 nov. 2022 | 16:30

Parlamentul European a aprobat aderarea Croației la Spațiul Schengen. Cum rămâne cu România

ULTIMA ORĂ
Parlamentul European a aprobat aderarea Croației la Spațiul Schengen. Cum rămâne cu România

Europarlamentarii au fost de acord, joi, cu aderarea Croației la Spațiul Schengen. Parlamentul European a oferit un vot pozitiv eliminării controalelor la frontiere. 534 de voturi au fost pentru, 53 împotrivă și 25 de abțineri.

Croație are liber la aderarea la Schengen

Parlamentul European este de acord cu aderarea Croației la Spațiul Schengen, asta după ce anul trecut, Consiliul a afirmat că au fost realizate toate condițiile necesare pentru aplicarea deplină a normelor Schengen de către Croația.

Eurodeputații îndeamnă Croația să anunțe Parlamentul și Consiliul privind modul în care și-a pus în aplicare planul pentru gestionarea frontierelor externe ale UE, dar și al mecanismului independent de monitorizare a acțiunilor poliției.

Totodată, Parlamentul European cere Comisiei să aprecieze aspectele care țin de gestionarea frontierelor externe ale Croației și de drepturile fundamentale ca parte a programului de evaluare Schengen.

„Până în prezent, Croația a făcut obiectul celei mai cuprinzătoare evaluări privind aderarea la spațiul Schengen a oricărei țări din UE. Comisia a dat curs unui număr de 281 de recomandări în 8 domenii ale legislației Schengen.

Comisia și Consiliul au confirmat disponibilitatea țării de a aplica integral normele Schengen. Parlamentul European este întru totul de acord: eliminarea controalelor la frontierele interne trebuie să aibă loc până la sfârșitul acestui an!”, a afirmat eurodeputatul portughez Paulo Rangel.

Hotărârea finală prin care controalele sunt înlăturate va urma să fie luată de Consiliul Uniunii Europene, în unanimitate.

Ce se întâmplă cu România în Schengen?

Cât despre aderarea României la Spațiul Schengen, europarlamentarul Eugen Toma spune că singura instituție care împiedică acest lucru este Consiliul uniunii Europene.

Acesta a spus că după ce Parlamentul European a dat undă verde aderării României la Schengen, Consiliul European ar fi trebuit să înceteze blocarea României.

”Singura instituţie care de ani buni ţine România în afara frontierelor Uniunii Europene este Consiliul Uniunii Europene. Este inacceptabil, ca din calcule politice interne, să fie blocat un proces european firesc, prevăzut în tratat!”, a transmis liderul PMP.

„Guvernele și țările membre au dreptul să emită obiecții față de politicile UE, dar nu au dreptul să interpreteze regulile în funcție de interesele înguste ale fiecărui stat.

Uniunea Europeană s-a dezvoltat pentru că a avut curaj și viziune și a răspuns la toate crizele prin care a trecut aplicând două măsuri: extindere și mai multă integrare.

Așa trebuie să acționăm și acum, prin mai multă integrare și evident extindere la est de Prut”, spune Tomac.