Până când au voie să stea inspectorii AIEA la centrala nucleară Zaporojie. Rusia a făcut anunțul

Până când au voie să stea inspectorii AIEA la centrala nucleară Zaporojie. Rusia a făcut anunțul

Misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică se află la Zaporojie, unde urmează să inspecteze instalațiile în funcțiune ale centralei nucleare și să viziteze reactoarele sale. Echipa AIEA are voie să rămână în perimetrul obiectivului nuclear până sâmbătă, 3 septembrie. Anunțul a fost făcut de Evghenii Balițki, guvernatorul instalat de Moscova în zonele ocupate ale regiunii.

Delegația AIEA se află la Zaporojie

Joi după-amiază, inspectorii internaționali au sosit la centrala nucleară Zaporojie, după o întârziere de trei ore din cauza unor noi bombardamente în orașul Energodar, atacuri pentru care Moscova și Kievul se acuză reciproc. Rafael Grossi, șeful AIEA, a explicat că sunt „planuri pentru o prezență permanentă” a experților în zonă.

Când trebuie să plece din centrala nucleară

Potrivit RIA Novosti, un reprezentant al agenției ruse pentru energie nucleară – Rosatom -, a făcut turul centralei pentru delegația AIEA. De asemenea, omul lui Putin a arătat consecințele bombardamentelor în zona complexului nuclear-electric, lovituri pe care Moscova le atribuie forțelor Kievului. Experții au voie să stea aici până sâmbătă, 3 septembrie.

Experții sunt pe cont propriu

În ceea ce privește siguranța misiunii AIEA la Zaporojie, Ucraina nu garantează nimic. Calificând drept dezastruoasă situația din jurul centralei nucleare, ministrul ucrainean pentru Energie, Gherman Galușcenko, a relatat că lui Rafael Grossi i s-a spus de către partea ucraineană că securitatea delegației „este în responsabilitatea” membrilor acesteia.

Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică pare dispus să-și asume acest risc, a subliniat oficialul de la Kiev, adăugând că este conștient de faptul că echipa AIEA are un „anumit acord de securitate cu rușii”. Inspecţia centralei Zaporojie de către profesioniști a fost aşteptată cu nerăbdare, după săptămâni de bombardamente care au stârnit temeri privind o catastrofă nucleară.

Ce speră Zelenski să se întâmple aici

Misiunea actuală a echipei – o vizită tehnică menită să prevină un accident nuclear – este de aşteptat să dureze „câteva zile”, a declarat Grossi la sosire. Totuși, dacă delegația poate pune bazele unei prezențe permanente, șederea va fi „prelungită”. Anterior, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că dorește ca AIEA să ajute la încheierea unui acord care să demilitarizeze Zaporojie, mai degrabă decât să inspecteze pur și simplu zona.

Guvernul de la Kiev acuză Moscova că folosește centrala nucleară ca fortăreață pentru a-și proteja soldații și a lansa atacuri, deoarece știuecă forțele ucrainene au primit ordin să nu riposteze în complexul întins. Liderii ucraineni sunt de părere că Rusia gestionează greșit fabrica, punând personalul și locuitorii din apropiere în pericol.