Pământul din România, mai scump decât în Franța sau Ungaria, deși sute sau mii de hectare stau neatinse
Cei care investesc în pământ fac o treabă foarte bună în aproape fiecare colț al Europei, mai ales dacă vorbim de teren arabil ce poate fi cultivat. Prețul variază însă enorm de la o țară la alta și, în mod surprinzător, tariful din România este semnificativ mai inaccesibil decât ai crede.
În Uniunea Europeană, în 2021, un hectar de teren arabil a fluctuat între 3661 de euro – Croația și 47.290 de euro – Luxemburg, conform datelor agregate de Eurostat și publicate la mijlocul acestei săptămâni. Având în vedere cât de mic este teritoriul Luxemburg, te-ai fi putut aștepta la o discrepanță semnificativă de preț, dar probabil că nu ai fi ajuns chiar la astfel de valori. Chiar și așa, micuța țară nu are cel mai scump pământ din UE.
Unde este cel mai scump pământ din Europa
Oficialii Eurostat au ținut să menționeze că studiul nu este chiar unul complet, deoarece nu au fost disponibile date pe 2021 pentru toate statele din blocul comunitar. Chiar și așa, având în vedere că, în 2020, prețul mediu al unui hectar de teren arabil în Țările de Jos a fost de 71.225 de euro, tendința nu avea cum să fie decât spre scumpire în ultimii doi ani.
Dacă ai o curiozitate naturală pe marginea situației din România pe acest subiect, anul trecut, prețul mediu al unui hectar de teren arabil a fost de 7601 euro, în creștere din 2020, când discutam de 7163 de euro. În aceeași zonă de preț, ca și comparație, în Bulgaria a fost anul trecut 6096 de euro un hectar, în Franța s-a încadrat în 5940 de euro, iar în Ungaria, 5187 de euro. Găsești pământ mai ieftin decât în România și în Lituania, Estonia, Letonia, Slovacia și Croația.
La nivel regional, nu ca generalitate aferentă unei țări, cel mai scump teren din Europa este în Insulele Canare, un teritoriu ce aparține Spanie și unde media este de 120.477 de euro pe hectar. Cel mai mic tarif este în Ovre Norrland în Suedia, 1882 de euro pe hectar. În România, cel mai scump pământ este în București – Ilfov (10707 euro), iar cel mai accesibil se regăsește în Moldova, 6206 euro, prețuri în scădere față de 2020.