Organele misterioase din creierul nostru pot controla percepția noastră asupra timpului: ce au descoperit cercetătorii
Organelele mici asemănătoare antenei, din creierul nostru, considerate cândva a fi resturi din trecutul nostru străvechi, par să joace un rol crucial în ținerea evidenței timpului, potrivit unui studiu recent pe șoareci realizat de cercetători de la Universitatea din California, Irvine (UCI), din SUA.
Cunoscuți sub numele de cili, proiecțiile microtubulilor pot fi găsite în ramurile mai complexe ale arborelui vieții, inclusiv pe multe dintre propriile noastre celule. Acolo unde au adesea un rol în mișcare, fie împingând celulele în jur, fie mișcând materiale aproape de suprafața lor, majoritatea în corpul uman – descriși ca cili primari – sunt nemobili.
Investigațiile inițiale, în urmă cu mai bine de un secol, considerau aceste tipuri de structuri ca fiind vestigiale. Astăzi, mulți cili primari sunt recunoscuți ca parte a unui sistem de semnalizare care menține corpul să se adapteze și să răspundă în mod corespunzător.
Deși au fost stabilite diferite roluri ale cililor primari în primirea și răspunsul la informații senzoriale, se știe puțin despre modul în care aceste organe se potrivesc cu funcțiile cognitive de ordin superior care se desfășoară în creier. O parte a sarcinii zonei creierului, cunoscută sub numele de striat, este să acționeze ca un ceas central, coordonând mișcările motorii, învățarea, planificarea și luarea deciziilor. De asemenea, este important pentru gestionarea memoriei de lucru și menținerea atenției.
Aceste elemente din creierul nostru au un rol important
Pentru studiul lor, cercetătorii au folosit o tehnică de manipulare a genelor, pentru a elimina cilii striatum la șoareci, care a avut un efect dramatic. În timp ce șoarecii își puteau păstra în continuare amintirile pe termen lung și abilitățile motorii obișnuite sau deja învățate, au fost observate diferite efecte negative după îndepărtarea cililor. Rozătoarele s-au dovedit incapabile să învețe noi sarcini motorii și au arătat un comportament repetitiv, precum și întârzieri vizibile în luarea deciziilor. Capacitatea lor de a-și aminti rapid informații despre locație și orientare și capacitatea lor de a filtra informațiile senzoriale irelevante din mediu au fost afectate negativ.
Au fost efectuate o varietate de teste și exerciții cu șoarecii pentru a ajunge aceste concluzii, inclusiv punerea animalelor prin labirinturi și testarea capacității lor de a recunoaște obiecte și locații. Este clar că toate efectele îndepărtării cililor au o caracteristică comună: pierderea capacității de a schimba rapid comportamentul ca răspuns la schimbările din mediu într-un interval de timp adecvat.