Orașul care oferă cele mai bune condiții de trai din lume, unde trăiesc zeci de mii de români. A primit punctaj aproape perfect
Pentru a treia oară în ultimii cinci ani, Viena a ocupat primul loc în Indexul Global al Locuibilității 2022, raportul anual publicat de The Economist Intelligence Unit (EIU).
Top 10 a fost dominat de orașele din Europa de Vest, care reprezintă jumătate dintre cele de pe listă.
Copenhaga urmează Viena pe locul al doilea, iar Zurich ocupă locul al treilea, alături de Calgary din Canada.
Nu la mare distanță se află Geneva, pe locul șase, urmată de Frankfurt, pe șapte. Amsterdam și-a asigurat locul nouă.
Raportul spune că orașele de dimensiuni medii din cele mai bogate țări au avut tendința de a se descurca excepțional în cadrul studiului.
Dar, anul acesta, primele 10 orașe sunt, de asemenea, cele care au reușit „să revină la normal”, cu mai puține restricții COVID-19.
În ultimii doi ani, pandemia a aruncat o umbră lungă asupra clasamentului mondial al EIU privind gradul de trăinicie, cu închideri și măsuri de îndepărtare socială care au afectat toți indicatorii raportului.
Dar în 2022, lumea revenea în sfârșit la normalitate, potrivit datelor compilate în raport.
Datorită evoluției pozitive în curs de desfășurare a pandemiei, scorul mediu global de trăinicie și-a revenit și el de la 69,1 la 73,6 față de anul trecut.
Acesta este destul de aproape de nivelurile de dinaintea pandemiei, care se situau la 75,9.
De asemenea, orașele care ocupau un loc de frunte în clasament înainte de pandemie și-au recăpătat locul de drept.
Viena, care a coborât până pe locul 12 în clasamentul din 2021, a revenit pe primul loc, poziție pe care a ocupat-o în 2018 și 2019.
Cum se apreciază un oraș ca fiind locuibil
Conceptul de locuibilitate evaluează care sunt orașele din întreaga lume care oferă cele mai bune condiții de trai.
Raportul cuantifică provocările pe care le-ar putea întâmpina o persoană într-o anumită locație și apoi compară rezultatele între locații.
Fiecărui oraș i se atribuie un rating de confort relativ pentru peste 30 de factori din cinci categorii generale: stabilitate, asistență medicală, cultură și mediu, educație și infrastructură.
Viena, de exemplu, a obținut un scor aproape perfect, cu 99,1 (din 100) în indicele final; 100,0 la stabilitate, 100,0 la asistență medicală, 96,3 la cultură și mediu, 100,0 la educație și 100,0 la infrastructură.
În ceea ce privește partea de jos a listei, Damascul din Siria (172), Lagos din Nigeria (171) și Tripoli din Libia (170) continuă să rămână în urmă.
Raportul atribuie scorurile lor respective tulburărilor sociale, terorismului și conflictelor din fiecare dintre aceste țări.
EIU a avertizat că, deși pandemia se rezolvă de la sine, o nouă amenințare la adresa locuibilității a apărut odată cu invazia Rusiei în Ucraina în luna februarie a acestui an.
În raportul din 2022 nu există un scor pentru Kiev, deoarece corespondentul EIU a fost nevoit să abandoneze sondajul atunci când au izbucnit luptele.
Moscova și Sankt Petersburg au coborât 15 și 13 locuri în clasament. Alte orașe afectate de război, cum ar fi Budapesta și Varșovia, și-au văzut scorurile de stabilitate în scădere.