02 aug. 2022 | 16:47

Operațiune amplă DIICOT într-un dosar de înșelăciune și spălare de bani. Prejudiciu uriaș

ULTIMA ORĂ
Operațiune amplă DIICOT într-un dosar de înșelăciune și spălare de bani. Prejudiciu uriaș

Procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au reţinut 12 persoane, în urma celor 27 de percheziţii efectuate, luni, 1 august, în judeţul Braşov, într-un dosar de înşelăciune şi spălare de bani. Prejudiciul a fost estimat de DIICOT la aproximativ 8,4 milioane de euro.

Mega-anchetă DIICOT în Brașov

Potrivit autorităților din Brașov, aceste descinderi domiciliare au dus la descoperirea și ridicarea a 16 autovehicule – dintre care cinci autoturisme de epocă, o semiremorcă, două rulote, o autoutilitară, o autoplatformă, suma de 18.400 de euro, precum şi trei grame de canabis.

De asemenea, DIICOT a dispus măsura asigurătorie a sechestrului cu privire la patru apartamente, două case, un bloc de locuinţe aflat în construcţie şi trei terenuri, precum şi poprirea conturilor inculpaţilor, în vederea recuperării prejudiciului uriaș. Pe lângă reţinerea celor 12 persoane, procurorii au mai dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de alți doi infractori.

Ce au descoperit procurorii români

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism susține că, în perioada 2014 – iulie 2022, pe raza judeţului Braşov, a acţionat un grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, obţinere ilegală de fonduri, abuz de încredere în frauda creditorilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, spălarea banilor, şi transmiterea fictivă a părţilor sociale, fiind folosite în acest scop 52 de societăţi comerciale din România şi trei persoane juridice înregistrate în ţări din UE.

Grupare infracțională specializată în spălare de bani

Modul de operare al infractorilor consta în înfiinţarea sau preluarea părţilor sociale ale unor societăţi şi implicarea acestora în procedura de accesare a fondurilor. Astfel, gruparea a recrutat oameni fără educaţie, inclusiv neşcolarizați, provenind din medii defavorizate, fără pregătire sau experienţă de viaţă care să reprezinte legal aceste societăţi comerciale. Magazinele au fost folosite pentru accesarea de credite negarantate/garantate de către statul român, de la diverse instituţii bancare sau nebancare (…), urmate de nerambursarea acestora.

Pentru a păcăli funcţionarii instituţiilor implicate în acordarea finanţărilor, inculpații au prezentat cifre de afaceri mărite artificial, facturi fiscale privind achiziţia fictivă de bunuri/utilaje şi au fost înfăţişate utilaje sau fotografii cu utilaje preluate de pe site-urile de vânzări sau împrumutate.

Sumele de bani, scoase în numerar

Membrii grupului infracţional au folosit aceleaşi utilaje/echipamente învechite pentru care fuseseră accesate anterior credite, cărora le-au schimbat seriile astfel încât să obțină noi credite/leasing pe numele altor societăţi ale grupării, utilizate fiind pentru finanţarea unor bunuri din varii domenii de activitate, în funcţie de obiectul de activitate al societăţilor preluate în vederea contractării acestor împrumuturi.

În cele din urmă, banii obţinuţi erau scoşi cash în proporţie de 80-90%, fiind folosiți pentru achiziţionarea unor bunuri imobile sau mobile pe numele altor persoane fizice sau juridice ori plătite ca avansuri, spun procurorii români.