ONU: Populația mondială va ajunge la 8 miliarde de locuitori, în câteva luni. Ce țară va fi cea mai populată
Populația lumii ar urma să ajungă la opt miliarde de locuitori la 15 noiembrie, a prognozat luni ONU într-un raport în care se arată că India va depăși China ca cea mai populată țară de pe glob în 2023.
Populația mondială va ajunge la 8 miliarde de locuitori la 15 noiembrie, potrivit Națiunilor Unite
Această bornă demografică globală „este un memento al responsabilității noastre comune de a avea grijă de planeta noastră și un moment pentru a reflecta asupra domeniilor în care nu ne respectăm încă angajamentele pe care ni le-am luat unii față de alții”, a declarat secretarul general Antonio Guterres, fără a da detalii.
„Aceasta este o ocazie de a ne sărbători diversitatea, de a ne recunoaște umanitatea comună și de a ne minuna de progresele în domeniul sănătății care au prelungit durata de viață și au redus dramatic ratele mortalității materne și infantile”, a adăugat el.
Previziunile Departamentului pentru Afaceri Economice și Sociale al ONU au precizat că populația lumii crește în cel mai lent ritm din 1950 încoace.
Ea ar trebui să ajungă la 8,5 miliarde în 2030 și la 9,7 miliarde în 2050, atingând un vârf de aproximativ 10,4 miliarde de persoane în anii 2080, înainte de a se stabiliza la acest nivel până în 2100.
În timp ce în mai multe țări în curs de dezvoltare se observă o scădere netă a ratei natalității, mai mult de jumătate din creșterea prognozată a populației mondiale în următoarele decenii va fi concentrată în opt țări, se arată în raport.
Cea mai mare parte a creșterii globale se datorează unui număr mic de țări
Între 2017 și 2050, se preconizează că jumătate din creșterea populației mondiale va fi concentrată în doar nouă țări: India, Nigeria, Republica Democrată Congo, Pakistan, Etiopia, Republica Unită a Tanzaniei, Statele Unite ale Americii, Uganda și Indonezia (ordonate în funcție de contribuția lor preconizată la creșterea totală).
Grupul celor 47 de țări cel mai puțin dezvoltate (LDC) continuă să aibă un nivel relativ ridicat de fertilitate, care s-a situat la 4,3 nașteri pe femeie în perioada 2010-2015.
Prin urmare, populația acestor țări a crescut rapid, cu aproximativ 2,4 % pe an. Deși se așteaptă ca acest ritm de creștere să încetinească semnificativ în următoarele decenii, se preconizează că populația combinată a țărilor cel mai puțin dezvoltate, de aproximativ un miliard de persoane în 2017, va crește cu 33 % între 2017 și 2030 și va ajunge la 1,9 miliarde de persoane în 2050.
În mod similar, Africa continuă să înregistreze rate ridicate de creștere a populației. Între 2017 și 2050, se preconizează că populațiile a 26 de țări africane se vor extinde până la cel puțin dublul dimensiunii lor actuale.
Concentrarea creșterii demografice globale în țările cele mai sărace reprezintă o provocare considerabilă pentru guvernele care vor trebui să pună în aplicare Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, care urmărește să pună capăt sărăciei și foametei, să extindă și să actualizeze sistemele de sănătate și de educație, să realizeze egalitatea de gen și emanciparea femeilor, să reducă inegalitățile și să se asigure că nimeni nu este lăsat în urmă.