OMV anunță că va plăti gazul rusesc prin schema cerută de Vladimir Putin
OMV, una dintre cele mai mari companii cotate la bursa din Austria, cu o cifră de afaceri de 36 de miliarde de euro și peste 20.000 de angajați, se alătură altor societăți europene care fac plăţi în euro la Gazprombank pentru gazul rusesc, a anunţat, vineri, grupul energetic austriac. Reprezentnații săi au spus nu se aşteaptă la probleme în urma conversiei în ruble.
OMV se alătură altor companii care plătesc gazul rusesc prin schema cerută de Putin
După ce Vladimir Putin a cerut cumpărătorilor străini să plătească în ruble pentru livrarea gazelor, altfel riscând să le fie întreruptă aprovizionarea, unele guverne şi firme din UE au cerut instrucţiuni detaliate de la Comisia Europeană privind posibilele soluţii de plată pentru gazele naturale. Marea companie austriacă OMV a transmis că a implementat un „proces de plată care să respecte sancţiunile” impuse Rusiei.
„Acesta va asigura plata livrărilor de gaze în timp util. Considerăm îndeplinite obligaţiile noastre de plată cu transferul sumei în euro”, a declarat un purtător de cuvânt al OMV, pentru Reuters
Austria, printre țările care depind cel mai mult de acest combustibil
Austria, una dintre țările UE care depind cel mai mult de gazul rusesc, a încetat să mai importe și să rafineze țiței rusesc din martie, a confirmat un reprezentant al OMV.
„OMV nu mai achiziționează și nu mai procesează țiței din Rusia în rafinăriile sale din Burghausen, Schwechat și Petrobrazi”, a declarat compania.
În martie, compania, partener al gazoductului Nord Stream 2, și-a anunțat intenția de a nu mai investi în Federația Rusă.
„Rusia nu va mai fi o regiune centrală”, a spus OMV.
Pentru Austria, unde petrolul rusesc joacă un rol mult mai mic decât gazul fosil de la Kremlin, înlocuirea petrolului este relativ ușoară și probabil nu se va reveni la acest combustibil în viitor, când războiul din Ucraina se va termina.
Sancțiunile UE nu sunt o piedică pentru firme
Potrivit Comisiei Europene, sancţiunile blocului comunitar nu împiedică firmele să-şi deschidă conturi la o bancă desemnată şi să plătească pentru gazele ruseşti, dacă o fac în moneda convenită în actualele lor contracte şi declară tranzacţia finalizată când este achitată în acea monedă.
Liderul de la Kremlin a cerut ţărilor pe care le consideră „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank, pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.