OMS convoacă comitetul de urgență pentru variola maimuței
OMS a anunțat că săptămâna viitoare va convoca un comitet de urgență în conformitate cu Regulamentul sanitar internațional pentru a se pronunța dacă răspândirea actuală a variolei maimuțelor în țările non-endemice constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional.
Întâlnire de urgență pe tema variolei maimuței
Europa rămâne epicentrul acestei epidemii în creștere, 25 de țări raportând peste 1500 de cazuri, adică 85% din totalul global.
Amploarea acestui focar reprezintă un risc real; cu cât virusul circulă mai mult timp, cu atât își va extinde mai mult aria de acoperire și cu atât mai puternic se va consolida prezența bolii în țările non-endemice.
Extinderea geografică fără precedent a virusului înseamnă că ar putea fi nevoie de un răspuns internațional coordonat, a declarat directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a anunțat că a convocat o reuniune a unui așa-numit comitet de urgență pentru 23 iunie.
„Cred că acum este clar că există o situație neobișnuită”, a declarat Tedros în timpul conferinței de presă săptămânale a OMS. „Credem că experții externi ar putea extinde înțelegerea și cunoștințele pe care le avem despre acest virus”.
Începând de marți, au fost raportate peste 1.700 de cazuri confirmate și suspecte de variolă de maimuță din patru duzini de țări în care virusul nu este întâlnit în mod obișnuit. În Statele Unite, 17 state și Districtul Columbia au raportat 65 de cazuri.
Marea Britanie a anunțat că a înregistrat 470 de cazuri de variolă în întreaga țară, marea majoritate la bărbați homosexuali sau bisexuali. Oamenii de știință britanici au declarat săptămâna trecută că nu pot spune dacă răspândirea bolii în Marea Britanie a atins apogeul.
Ce se va discuta la reuniune
Reuniunea experților externi ar putea contribui, de asemenea, la îmbunătățirea înțelegerii și a cunoștințelor despre virus, a declarat Tedros, în timp ce OMS a publicat noi orientări privind vaccinarea împotriva variolei maimuțelor.
Dr. Ibrahima Soce Fall, directorul pentru situații de urgență al OMS pentru Africa, a declarat că numărul de cazuri crește în fiecare zi, iar oficialii din domeniul sănătății se confruntă cu „multe lacune în ceea ce privește cunoașterea dinamicii transmiterii” – atât în Africa, cât și în afara ei.
„Cu sfatul comitetului de urgență, putem fi într-o poziție mai bună pentru a controla situația. Dar asta nu înseamnă că vom trece direct la o urgență de sănătate publică de interes internațional”, a spus el, referindu-se la cel mai înalt nivel de alertă al OMS pentru focarele virale. „Nu vrem să așteptăm până când situația scapă de sub control pentru a începe să apelăm la comitetul de urgență”.