27 iun. 2022 | 09:03

OMS, anunț despre variola maimuței: „Nu este încă o urgenţă sanitară globală”

ULTIMA ORĂ
OMS, anunț despre variola maimuței: „Nu este încă o urgenţă sanitară globală”

Variola maimuței nu este încă o urgență sanitară globală, a decis Organizația Mondială a Sănătății, deși directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, și-a exprimat îngrijorarea privind focarele: „Evoluția este, în mod clar, o amenințare pentru sănătate, pe care eu și colegii mei o urmărim extrem de îndeaproape”.

Anunțul făcut de OMS despre variola maimuței

Organizația Mondială a Sănătății nu consideră că epidemia de variola maimuței este o urgență sanitară de interes internațional. OMS a convocat, joi, o reuniune a comitetului de urgență, pentru a discuta despre gravitatea epidemiei. Deși au existat unele puncte de vedere diferite în cadrul comitetului, în cele din urmă, au convenit prin consens că, în această etapă, focarul nu este o Urgență de Sanitară Publică de interes internațional (PHEIC).

„În acest moment, evenimentul nu constituie o urgență sanitară globală, care este cel mai înalt nivel de alertă pe care îl poate emite OMS, dar a recunoscut că însăși convocarea comitetului reflectă îngrijorarea tot mai mare cu privire la răspândirea internațională a variolei maimuțelor”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Virusul se comportă neobișnuit”

Săptămâna trecută, șeful Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că „virusul se comportă neobișnuit față de modul în care se comporta în trecut” și că, pe măsură ce mai multe țări sunt afectate, este necesar un răspuns coordonat.

În prezent, eticheta de „urgență globală” se aplică doar pandemiei de coronavirus și eforturilor în curs de eradicare a poliomielitei. Agenția Națiunilor Unite (ONU) s-a retras de la aplicarea acesteia în cazul focarului de variolă a maimuței, după sfatul experților internaționali, notează Reuters.

Mii de îmbolnăviri au fost raportate

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că virusul variolei maimuțelor circulă printre oameni încă din 2018. Două versiuni au fost identificate la pacienții din SUA. Începând cu 6 iunie 2022, au fost detectate cazuri de îmbolnăviri în zeci de țări. În ultimele șase săptămâni, au fost peste 3.200 de îmbolnăviri cu variolă și un deces, potrivit OMS.

Variola maimuței, o boală virală care provoacă simptome asemănătoare gripei și leziuni ale pielii, s-a răspândit preponderent la bărbații care au relații intime cu persoane de același sex. Virusul poate provoca febră, migrene, dureri musculare și de spate, frisoane, epuizare, erupție cutanată: coșuri sau vezicule care apar pe față, în cavitatea bucală și pe alte părți ale corpului, cum ar fi mâini, picioare, piept, organe genitale sau anus.