Oligarh rus și familia sa, găsiți morți în conacul din Spania. Ce iau în calcul anchetatorii

Oligarh rus și familia sa, găsiți morți în conacul din Spania. Ce iau în calcul anchetatorii

Fostul manager al gigantului rus Novatek, Serghei Protosenya, soția lui și fiica celor doi au fost găsiți fără suflare într-o vilă închiriată din Spania. Milionarul rus, în vârstă de 55 de ani, era spânzurat, în timp ce familia sa fuseseră înjunghiată până la moarte în orașul Lloret de Mar, lângă Barcelona, a declarat poliția locală.

Vicepreşedintele gigantului energetic Novatek și familia acestuia, găsiți morți în Spania

Anchetatorii spanioli încearcă să afle dacă moartea vicepreşedintelui gigantului energetic Novatek, Serghei Protosenya, şi a familiei sale a fost un caz de crimă-sinucidere domestică sau un asasinat la comandă. Cadavrele victimelor au fost descoperite la doar o zi după ce vicepreşedintele Gazprombank, Vladislav Avayev, a murit în circumstanţe similare, alături de familia sa, la Moscova. Criminaliștii anchetează acum dacă incidentele au fost rezultatul tragic al violenţei domestice sau dacă au înscenate.

Crimă urmată de sinucidere sau asasinat la comandă?

Oligarhul rus Serghei Protosenya, nevasta şi fiica lor au fost găsiți morți în jurul orei locale 16:00, marţi, la conacul lor din staţiunea balneară Lloret de Mar, din regiunea Catalunia (Spania). Autoritățile au fost alertate de fiul cel mare al cuplului, care locuieşte în Franţa, îngrijorat că nu a reuşit să îi contacteze. Potrivit presei locale, cele două femei au fost înjunghiate până au murit, iar Protosenya s-ar fi spânzurat. Se pare că soţia lui, Natalia, avea 53 de ani, iar fiica Maria tocmai împlinise vârsta majoratului (18 ani).

Tragedie similară la Moscova

Anterior, un alt director executiv al unei companii de gaze şi-ar fi omorât soţia şi fiica, după care s-a sinucis. Fost oficial al Kremlinului şi vicepreşedinte Gazprombank, Vladislav Avayev (51 de ani) a fost găsit mort în apartamentul său din Moscova. Fără viață erau și soţia Yelena, în vârstă de 47 de ani, precum și fiica Maria, în vârstă de 13 ani. Toţi prezentatu plăgi prin împușcare.

Citește și Șeful Lukoil a demisionat, după aproape trei decenii în fruntea companiei. Vagit Alekperov, pe lista oligarhilor sancționați

Se crede că averea lui Serghei Protosenya se ridică la 440 de milioane de dolari. Afaceristul rus a ocupat funcţia de director financiar al companiei petroliere Tarkosaleneftegaz, apoi a fost manager al gigantului Novatek.

Ce au găsit polițiștii lângă cadavre

Poliția din Catalunia investighează scena crimei. Oamenii legii au de gând să analizeze imaginile surprinse de camerele video din jurul proprietăţii. Jurnaliștii locali au transmis că un topor şi un cuţit pline de sânge au fost găsite la faţa locului.

Unele ipoteze sugerează că cele două femei ar fi fost înjunghiate în timp ce dormeau. Cu toate acestea, nu s-au găsit pete de sânge pe corpul lui Protosenya. Se crede că şosetele pătate de sânge au fost folosite ca mănuşi improvizate pentru a preveni amprentele de pe armele albe.

Ce este Novatek

Novatek este cel mai mare producător independent de gaze naturale din Rusia, cu o valoare de piață de 89 de miliarde de dolari. Analiștii cred că succesul acestei companii se datorează, în mare parte, conexiunilor cu Kremlinul. Ghenadi Timchenko, un acționar cheie al Novatek, este considerat un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. Prietenia lor datează de la începutul anilor 1990, scrie Radio Free Europe.

Citește și: