12 sept. 2022 | 17:08

Olaf Scholz: „Un acord cu Iranul privind acordul nuclear, departe de a fi realizat”

ULTIMA ORĂ
Olaf Scholz: „Un acord cu Iranul privind acordul nuclear, departe de a fi realizat”

Cancelarul german Olaf Scholz a precizat luni că nu se așteaptă la un acord cu Iranul în viitorul imediat pentru a restabili acordul nuclear zdrențuit încheiat de Teheran cu puterile mondiale, deși a spus că nu există niciun motiv pentru ca Iranul să nu semneze și că țările europene vor rămâne „răbdătoare”.

Acordul cu Iran, în așteptare

Scholz a vorbit după ce s-a întâlnit la Berlin cu premierul israelian Yair Lapid, care a insistat că restabilirea acordului din 2015 ar fi o greșeală. Germania, alături de Franța, Marea Britanie, Rusia și China, este în continuare parte la acord.

Lapid a făcut apel la o acțiune colectivă pentru a împiedica Iranul să devină un stat nuclear și a declarat că este timpul să se treacă peste negocierile anterioare eșuate.

Țările europene „au făcut propuneri și nu există niciun motiv acum pentru ca Iranul să nu fie de acord cu aceste propuneri, dar trebuie să luăm act de faptul că nu este cazul, așa că, cu siguranță, nu se va întâmpla curând, deși pentru o vreme părea că se va întâmpla„, a declarat Scholz.

„Rămânem răbdători, dar rămânem, de asemenea, clari: Iranul trebuie să fie împiedicat să fie capabil să desfășoare arme nucleare.”

„Iranul trebuie să coopereze cu AIEA”

Statele Unite s-au retras unilateral din acord în 2018, sub conducerea președintelui de atunci, Donald Trump, și au reimpus sancțiuni asupra Iranului, ceea ce a determinat Teheranul să înceapă să se îndepărteze de termenii acordului.

La începutul acestei luni, Iranul a răspuns la un proiect final al unei foi de parcurs pentru ca părțile să revină la acordul nuclear zdrențuit. O anchetă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică privind particulele de uraniu artificiale găsite în trei situri nedeclarate din țară a devenit un punct de blocaj cheie în discuțiile pentru reînnoirea acordului.

Președintele iranian de linie dură, Ebrahim Raisi, a declarat că investigația AIEA pe această temă trebuie să fie oprită pentru ca acordul din 2015 să fie reînnoit.

AIEA, agenția de supraveghere nucleară a ONU, a căutat ani de zile răspunsuri din partea Iranului la întrebările sale privind particulele. Agențiile de informații americane, națiunile occidentale și AIEA au declarat că Iranul a condus un program organizat de arme nucleare până în 2003. Iranul a negat de mult timp că ar fi căutat vreodată arme nucleare.

Germania, Franța și Marea Britanie au afirmat într-o declarație la sfârșitul săptămânii că „Iranul trebuie să coopereze pe deplin și, fără întârziere, să coopereze cu bună credință cu AIEA”.