19 aug. 2022 | 12:43

Olaf Scholz, implicat într-un scandal financiar. Va fi audiat pentru felul în care a gestionat un caz de fraudă de 1 milion de euro

ULTIMA ORĂ
Olaf Scholz, implicat într-un scandal financiar. Va fi audiat pentru felul în care a gestionat un caz de fraudă de 1 milion de euro

Scholz va depune pentru a doua oară mărturie în fața comisiei parlamentare din Hamburg, care investighează dacă personalități politice locale au ajutat o bancă să evite rambursarea unor reduceri de taxe solicitate în mod fals.

Scholz, audiat de justiția germană

Scholz a fost primarul orașului Hamburg din 2011 până în 2018, când a devenit ministru de finanțe în cabinetul cancelarului de atunci, Angela Merkel.

Descoperită pentru prima dată în 2017, escrocheria „cum-ex” a implicat numeroși participanți care schimbau rapid acțiuni ale companiilor între ei în jurul datei dividendelor pentru a solicita mai multe reduceri de impozite pentru o singură plată.

Zeci de persoane au fost puse sub acuzare în urma scandalului din Germania, inclusiv bancheri, agenți de bursă, avocați și consultanți financiari.

Comisia de la Hamburg investighează de ce autoritățile financiare locale au renunțat în 2016 la o ofertă de recuperare a 47 de milioane de euro (48 de milioane de dolari) în taxe de la banca privată M. M. Warburg pentru tranzacții de tip cum-ex.

În cele din urmă, banca a fost nevoită să restituie zeci de milioane de euro sub presiunea guvernului federal al lui Merkel.

Potrivit presei germane, anchetatorii au examinat e-mailurile din contul folosit de Scholz în perioada în care era primar al orașului Hamburg în legătură cu acest scandal.

‘Nu au fost găsite dovezi de influență politică’

Anchetarea din Hamburg vine în contextul în care Scholz se confruntă deja cu cote de popularitate sumbre, după ce primele șase luni de mandat au fost pătate de criticile legate de răspunsul său considerat slab la războiul din Ucraina.

Mai recent, cancelarul s-a luptat, de asemenea, să îi liniștească pe germani în legătură cu posibilele penurii de energie din această iarnă și cu perspectiva foarte reală a unei recesiuni în cea mai mare economie a Europei.

De asemenea, Scholz s-a confruntat săptămâna aceasta cu o reacție negativă din cauza faptului că nu a condamnat imediat comentariile despre Holocaust făcute la Berlin de președintele palestinian Mahmud Abbas.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al lui Scholz, Steffen Hebestreit, i-a asigurat pe jurnaliști că cancelarul va răspunde la toate întrebările comisiei și că nu are nimic de ascuns.

Ce spune Scholz despre întregul scandal

Întrebat el însuși despre scandal în timpul unei conferințe de presă de vară de săptămâna trecută, Scholz a declarat că „a comentat aceste lucruri foarte mult și timp de mai multe ore și o va face din nou”.

„Un număr uriaș de audieri, un număr uriaș de dosare au adus un singur rezultat: nu există nicio constatare că a existat o influență politică”, a spus el.

Dar se zvonește că decizia de a lăsa Warburg să scape de acuzații a fost luată la scurt timp după o conversație între Scholz și Christian Olearius, pe atunci director al băncii.

Scholz a negat că a exercitat presiuni asupra autorității fiscale din Hamburg în legătură cu activitatea de cum-ex a Warburg, dar noile acuzații din ultimele zile susțin că ar putea ascunde ceva.

Potrivit mai multor rapoarte ale presei germane, anchetatorii au confiscat e-mailuri de la fosta șefă de birou a lui Scholz, Jeanette Schwamberger, care ar putea scoate la iveală noi dovezi.