Oferta pe care Zelenski i-o face lui Putin. Ce vrea în schimbul neutralității dorite de Rusia
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a făcut o propunere liderului rus Vladimir Putin, pentru a opri războiul actual. Șeful statului ucrainean a condiţionat neutralitatea cerută ţării sale de către Moscova de eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei, inclusiv a regiunii Donbas (est) şi a peninsulei Crimeea, anexată în 2014.
Ce i-a propus Zelenski lui Putin
Într-un interviu difuzat de canalul de televiziune saudit Al Arabiya, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a precizat că „ruşii insistă asupra neutralităţii, iar pentru noi, cel mai important lucru este eliberarea Donbasului şi a tuturor teritoriilor ocupate temporar, precum şi a peninsulei Crimeea”.
După ce Rusia a somat Ucraina să nu adere la NATO, ci să rămână neutră, Zelenski a lansat alte acuzații la adresa Moscovei, potrivit cărora încearcă să fărâmiţeze ţara sa prin intermediul referendumurilor în teritoriile ocupate cu privire la independenţa acestora, după modelul celui desfăşurat în Crimeea, în 2014, când a anexat peninsula.
Kievul este pregătit să accepte oferta Moscovei cu niște condiții
Pe lângă eliberarea tuturor teritoriilor, preşedintele Volodimir Zelenski a insistat că, pentru a accepta neutralitatea cerută de Rusia, sunt necesare „garanţii de securitate astfel încât Ucraina să nu mai fie ținta unor atacuri similare pe viitor”.
Întrebat despre aderarea țării sale la NATO, Zelenski a subliniat că Ucraina a fost întotdeauna neutră față de blocurile și alianțele externe. Însă, Kievul este pregătit să ia în considerare cererea Moscovei de a nu adera la Organizația Nord-Atlantică, în schimbul garanției că Rusia nu îi va ataca teritoriul pe viitor. Acesta a insistat ca rușii să recunoască suveranitatea Ucrainei asupra regiunilor Donbass și Crimeea, notează Al Arabiya. Potrivit lui Zelenski, orice decizie în acest sens va fi supusă unui referendum la care va participa tot poporul.
Cum rămâne cu negocierile de pace
Cât despre mersul negocierilor de pace cu Rusia, președintele Ucrainei a spus că negociatorii lui Putin nu au capacitatea de a lua decizii, iar ultimul cuvânt îl va avea mereu liderul lor, de aceea şi insistă asupra unui dialog direct cu şeful statului rus.
Ucraina și Rusia au avut mai multe runde de negocieri pentru încetarea războiului, direct și prin internet, fără rezultate semnificative. Evoluțiile de pe câmpul de luptă au împiedicat adesea aceste discuții, mai ales că atacurile au escaladat în Mariupol și în estul țării. Kremlinul a început deja a doua etapă a ofensivei în sudul și sud-estul Ucrainei, pentru cucerirea Donbasului și a multor alte zone.