Occidentul are o nouă strategie de sancțiuni pentru Rusia. Cum poate fi oprit Putin
Din momentul în care președintele rus Vladimir Putin a declanșat invazia pe scară largă a Ucrainei (24 februarie 2022), Statele Unite au înțeles că elaborarea unui răspuns eficient și bine calibrat va constitui o provocare, susține Wally Adeyemo, secretarul adjunct al Trezoreriei SUA într-o analiză publicată pe internet. Cum poate Washington să oprească mașina de război rusă și să întărească ordinea economică internațională?
Noua strategie de sancțiuni a Statelor Unite pentru Rusia
Gravitatea ostilităților rușilor în Ucraina cerea un răspuns pe măsură, dar volumul și nivelul de integrare internațională a economiei rusești făceau dificilă impunerea unor costuri semnificative, mai ales fără a provoca daune economiei globale. Țara condusă de Putin este una dintre cele mai populate din lume și are un rol central pe piețele energetice mondiale. Ca să producă daune efortului de război al Kremlinului prin utilizarea instrumentelor economice, Washington trebuia să acționeze rapid.
Obiectivul principal al americanilor era clar: degradarea capacității Rusiei de a-și continua invazia. În acest scop, SUA au folosit un set de sancțiuni inovatoare și cuprinzătoare, precum și controale asupra exporturilor, pentru a-i priva pe ruși de venituri și resurse.
Șansele de succes pe câmpul de luptă au fost reduse
În plus, Statele Unite și aliații săi au întreprins demersuri diplomatice substanțiale, oferind Kievului sprijin militar și economic consistent, în valoare totală de zeci de miliarde de dolari. Ulterior, Administrația Biden a solicitat Congresului SUA alte 38 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Deși măsurile nu sunt suficiente să oprească invazia lui Putin, măcar i-au redus șansele de succes pe câmpul de luptă.
Strategia americanilor a fost construită sub forma unei serii de lovituri țintite asupra capacității rușilor de a purta conflictul, permițând SUA să aibă un impact semnificativ și frustrând capacitatea Moscovei de a-și susține economia.
SUA au „lovit” în trei elemente ale economiei rusești
Washington a vizat trei elemente ale economiei rusești: sistemul financiar, elitele și complexul militar-industrial. La scurt timp după declanșarea războiului, americanii au sancționat principalele instituții financiare ale Rusiei, au imobilizat rezervele băncii sale centrale și au tăiat accesul unei părți importante a băncilor sale la sistemul internațional de plăți SWIFT.
Apoi, Statele Unite au înființat Grupul operativ „Elitele, intermediarii și oligarhii ruși” (REPO), având reprezentanți din opt țări și Comisia Europeană, pentru a identifica și confisca activele acestora în jurisdicții din întreaga lume. Scopul era să împiedice oligarhii ruși să aibă acces la resurse pe care le-ar putea folosi în ajutorul lui Putin, notează Wally Adeyemo în revista „Foreign Affairs”.
Câți bani a strâns Putin în opt ani
Occidentul a dat dovadă de inovație în executarea acestei strategii. Spre exemplu, cu scopul de a lipsi Rusia de resursele necesare pentru a-și finanța invazia, coaliția a înghețat fondul suveran rus de investiții și rezervele băncii centrale. Măsura s-a dovedit extrem de eficientă. În opt ani, Federația Rusă a acumulat 630 de miliarde de dolari în active ale fondului suveran de investiții și ale băncii centrale, sumă dedicată protejării economiei de impactul unor potențiale sancțiuni.
Ce are de gând Occidentul
Acum, coaliția are în vedere o nouă abordare pentru limitarea veniturilor lui Putin din exporturile petrolului rusesc, și anume politica de plafonare a prețurilor pusă în aplicare de UE, G7 și Australia la începutul acestei luni. Scopul ei era să rezolve o dilemă. Încă de la începutul luptelor, Statele Unite și aliații au elaborat sancțiunile în așa fel încât să permită exporturilor de petrol și gaze rusești să ajungă pe piața globală.
De ce au procedat așa? În condițiile în care consumatorii și întreprinderile din toată lumea se află deja sub presiune din cauza prețurilor ridicate la energie, aceste guverne nu au dorit să sporească povara. Totuși, asta a însemnat că Rusia a continuat să obțină profituri semnificative din exporturile sale de energie, în special de petrol.