21 oct. 2022 | 10:15

Obligatoriu pentru toți românii care nu stau la adresa din buletin: se schimbă legea, cartea de identitate

Generalist
Obligatoriu pentru toți românii care nu stau la adresa din buletin: se schimbă legea, cartea de identitate

Schimbări majore, atunci când vine vorba despre cărțile de identitate. Practic, dacă nu vei ține cont de acest amănunt și nu te vei conforma, riști să fii amendat.

Este vorba despre administrarea datelor personale, înscrise pe cartea de identitate. Modificările au șanse reale de a trece de forurile decizionale, de vreme ce se bucură, în acest moment, de susținere în cele două camere ale Parlamentului.

Ce se întâmplă cu buletinele românilor

În cazul în care decizi să-ți schimbi adresa de reședință, vei fi obligat să anunți serviciul public comunitar de evidență a persoanelor. Firește, pentru ca asta să intre în vigoare, trebuie să treacă, mai întâi, prin Parlament, ca mai apoi legea să fie promulgată de Președintele României. Trebuie ținut cont de faptul că în joc ar putea intra și Curtea Constituțională, dacă vor exista nemulțumiți pe acest subiect.

Așadar, conform proiectului de lege, cine nu va anunța autoritățile în legătură cu schimbarea reședinței, riscă să scoată din buzunar o sumă cuprinsă între 75 de lei și 100 de lei.

Actul normativ prevede introducerea unui text nou la articolul 31 al OUG 97/2005 potrivit căruia „persoana fizică, care nu mai locuieşte la adresa la care şi-a stabilit reşedinţa, este obligată să notifice la oricare serviciu public comunitar de evidenţă a persoanelor, despre încetarea valabilităţii menţiunii privind reşedinţa, în termen de 15 zile de Ia plecare”.

Conform inițiatorilor proiectului de lege, „reglementările legale în vigoare conţin obligaţii pentru cetăţeni referitoare la schimbarea domiciliului, dar modul în care sunt formulate nu permite sancţionarea nerespectării acestora, iar în cazul stabilirii reşedinţei nici nu există instituite astfel de obligaţii.”

Acest nou proiect vine să completeze Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale românilor.

În același act normativ se vorbește și despre cei care găzduiesc alte persoane. Ei vor avea obligația de a anunța Poliția sau Seviciul Public referitor la acest lucru. Excepție vor face cei care au în gazdă persoane în scop turistic, însă vor trebui să poată dovedi, evident.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele