Obligatoriu în toată România, se întâmplă în toate magazinele, la toți comercianții: nu mai scapă fără plata cu cardul
Autoritățile române se chinuie să reducă evaziunea fiscală și, în același timp, să le facă mai ușoară viața românilor. Din acest motiv, au schimbat legea referitoare la obligativitatea prezenței POS-urilor, a soluțiilor de plată cu cardul, la comercianți.
Noua decizie legislativă obligă firmele din comerțul cu amănuntul și cu ridicata, dar și cele care prestează servicii, să accepte ca mijloc cardurile de debit, de credit sau preplătite (voucherele în format digital) prin intermediul unui POS sau altor soluții de plată electronică. Practic, dacă au un telefon care funcționează ca POS, este bună și acea variantă. Singura excepție de la această regulă care va avea impact la nivel național vizează afacerile cu încasări mai mici de 50.000 de lei pe parcursul unui an întreg.
În varianta inițială a proiectului, se menționa ca referință o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro în echivalent lei, până când oficialii au realizat că pentru o astfel de prevedere legislativă sunt mai importante încasările, decât cifra de afaceri în ansamblul ei.
Ce spune legea, unde vei găsi obligatoriu POS-uri, să plătești cu cardul
De acum înainte, în conformitate cu legislația în vigoare, persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și cu ridicata, dar și cele care prestează servicii, în situația în care au încasări în numerar cu o valoare mai mare de 50.000 de lei pe an, au obligația să ofere clienților posibilitatea de a efectua plățile cu cardul de debit, credit sau preplătit.
Ca o mențiune suplimentară, parlamentarii au completat prevederea actuală pe marginea subiectului, conform căreia, în cazul a doi ani consecutivi nu a fost depășit pragul menționat mai sus, firmele nu mai au obligația de acceptare a plăților electronice, dar pot opta să o facă.
Pentru a pune această prevedere legislativă în context, oficialii au atras atenția asupra faptului că, din aproximativ 185.000 de operatori economici care au realizat încasări în cuantum mai mare de 50.000 de lei în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022, aproximativ 45% dintre ei au realizat exclusiv încasări în numerar.