Obligatoriu în România, pentru toți angajații: trebuie să faci asta până pe 31 decembrie 2022
O nouă hotărâre de urgență modifică modul în care românii își vor lua concediu începând cu anul următor.
Conform unei hotărâri de urgență luată la nivelul Guvernului condus de Nicolae Ciucă, toți angajații din România sunt obligați să-și informeze angajatorii, până la finalul lunii decembrie, care vor fi perioadele de concedii de odihnă, plătite, pentru anul 2023.
Codul Muncii, la articolul 148, explică punctual cum stau lucrurile atât din punctul de vedere al concediului colectiv, cât și din punctul de vedere al concediului individual, după cum urmează:
- (1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanților salariaților, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor.
- (2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
- (3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
- (4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puțin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
- (5) În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
Mai multe zile libere
Conform legislației, perioadele de concediu „nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.”, în cazul programărilor colective. În ceea ce privesc programările individuale, „perioada nu poate fi mai mare de 3 luni.”, conform Codului Muncii.
În plus, tot membri Guvernului Ciucă au decis ca anul 2023 să vină cu un bonus din punctul de vedere al zilelor libere de care se vor bucura românii. Pe lângă mini vacanțele legale, deja știute, angajații se vor bucura de încă 3 seturi de zile libere, aceste punți despre care se face vorbire din ce în ce mai des.
Zile libere, în plus, din 2023 sunt:
- 21-24 ianuarie;
- 1-4 iunie;
- 12-15 august.