Obiceiul rușinos, pe care îl ai din copilărie, este și periculos: explicația cercetătorilor
Poate că îți amintești că, în copilărie, aveai libertatea de a face multe lucruri care astăzi nu mai sunt chiar atât de ușor de acceptat de societate.
De fapt, nici atunci nu erau, însă ți se iertau mai ușor pentru că erai mic și plăpând. Chiar și așa, sigur reții cum te dojeneau părinții atunci când îți scobeai nasul și, mai mult decât atât, dacă ajungeai să îți mănânci proprii muci. Iar dacă făceai asta în public, se dădea, de urgență „armata jos din pod”.
Subiectul de astăzi nu este unul întocmai „ușor de digerat”, însă este unul despre care ar trebui să se vorbească mai mult, mai ales acum, când cercetătorii au descoperit că banalul obicei pe care îl aveai în copilărie poate să fie și periculos, nu numai rușinos.
De ce ar trebui să încetezi să faci, de urgență, asta
Ce-i drept, nu există foarte multe studii care să analizeze obiciul rușinos de a te scobi în nas. Iar despre mâncatul, efectiv, al propriilor muci, nici atât. Chiar și așa, un clip aparținând canalului de YouTube The Infographics Show explică, cu subiect și predicat, de ce acest obicei este unul periculos, nu numai greu de privit.
Se spune că trei din șapte adulți se scobesc în nas atunci când au senzația că nimeni nu îi vede. Cumva, copilul iese la suprafață când te aștepți mai puțin.
Cercetătorii spun că acest obicei poate duce la infecții stomacale severe, de vreme ce mucoasa este cea care strânge bacteriile care se adună în nasul tău, dar și în sinusurile tale. Practic, această gelatină neplăcută te ajută, atât timp cât se află în nas, dar devine nocivă dacă ajunge în stomac, ca mai apoi să tranziteze în intestine.
În plus, simpla scobire a nasului ar putea să-ți rănească interiorul nărilor, ceea ce înseamnă că alte bacterii se pot infiltra mult mai ușor în pielea ta, ca mai apoi să ajungă direct în sânge. Ca să nu mai vorbim de faptul că majoritatea celor care au astfel de obiceiuri, de cele mai multe ori omit să se spele pe mâini înainte.