30 ian. 2022 | 10:55

Obiceiul ciudat al hipopotamilor: ce poți păți dacă te afli lângă ei

ACTUALITATE
Obiceiul ciudat al hipopotamilor: ce poți păți dacă te afli lângă ei

Hipopotamul este un animal deosebit de de misterios. Deși este al treilea mamifer terestru, ca mărime, poate alerga cu o viteză de 30 km/h, pe distanțe scurte, și este mult mai periculos pentru oameni decât un urs grizzly. Cu toate astea, știm relativ puține despre comunicarea sa socială.

Un nou studiu care se axează pe remedierea lipsei de cunoștințe în ceea ce le privește pe aceste animale, a descoperit acum că hipopotamilor nu le plac străinii, astfel că au tendința de a stropi cu fecale pe oricine se apropie.

„Pe lângă faptul că arată că hipopotamii sunt capabili să identifice alți hipopotami, pe baza semnăturilor vocale, studiul nostru subliniază că grupurile de hipopotami sunt entități teritoriale care se comportă mai puțin agresiv față de vecini, decât față de străini”, au spus cercetătorii acestui studiu.

Comportamentul hipopotamilor, studiat direct în rezervație

Echipa a călătorit la Rezervația Specială Maputo, din Mozambic, și a început prin a înregistra sunetele provenite de la șapte grupuri de hipopotami (Hippopotamus amphibius), aflate pe trei lacuri. Ei s-au concentrat pe „claxonul șuierător”, cea mai comună modalitate de comunicare a hipopotamilor, care poate fi auzită pe distanțe lungi.

„Studiarea biologiei comportamentale a hipopotamilor aflați în sălbăticie este complicată. Este dificil, dacă nu imposibil, să identifici și să marchezi indivizii și, uneori, foarte dificil să-i localizezi. Hipopotamii se hrănesc pe uscat, în principal noaptea, și sunt animale destul de solitare”, au mai scris cercetătorii, în lucrarea lor.

„În timpul zilei se adună în grupuri, în apă. Grupurile de hipopotami sunt structurate social în jurul unui mascul dominant, un număr variabil de femele și puii lor, dar și anumiți masculi secundari. Cu toate acestea, nu este clar dacă indivizii, împreună, formează un grup stabil”, s-a adăugat.

Cercetătorii au remarcat, ușor amuzați, că prima reacție de respingere a hipopotamilor se manifestă prin stropirea „nepoftitului” cu fecale, după cum putem observa și în clipul de mai jos:

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele