02 nov. 2022 | 12:06

Oamenii din spatele lui Putin, la fel de puternici ca Lavrov și Șoigu. Popularitatea grupului Wagner a crescut în ultimele luni în Rusia

ULTIMA ORĂ
Oamenii din spatele lui Putin, la fel de puternici ca Lavrov și Șoigu. Popularitatea grupului Wagner a crescut în ultimele luni în Rusia

Liderii Grupului Wagner, grupul de mercenari ruși care răspunde în fața lui Vladimir Putin, au acum la Kremlin o influență politică la fel de mare ca cea a ministrului de externe, Serghei Lavrov, și a ministrului apărării, Serghei Șoigu, a declarat un important disident rus și fost deținut politic în fața unui grup parlamentar britanic.

Mihail Hodorkovski a declarat în fața comisiei pentru afaceri externe că Evgheni Prigojin, un om de afaceri care a recunoscut în cele din urmă, în septembrie 2022, că a fondat grupul, avea la fel de mult acces la Putin ca și oficialii guvernamentali oficiali.

El a spus că Prigozhin se afla în spatele numirii recente a generalului Serghei Surovikin în fruntea operațiunii militare din Ucraina și că lucra în strânsă legătură cu acesta în Ucraina.

Popularitatea Grupului Wagner în Rusia a crescut în ultimele luni, deoarece a putut argumenta că existența sa a acționat ca o alternativă la o mobilizare mai largă, a declarat Khodorkovsky.

Cu toate acestea, el a adăugat că Grupul Wagner, cu doar aproximativ 7.000 de forțe, nu ar fi luat vina dacă operațiunile militare ar fi eșuat în Ucraina, deoarece forțele rusești sunt de 150.000 – 200.000 de oameni.

Decizia periculoasă luată de Putin

Cei doi care își vor asuma vina vor fi Yury Kovalchuk, finanțatorul lui Putin, și Shoigu, oamenii despre care se crede că l-au presat cel mai des pe Putin să lanseze invazia și care au prezis că Kievul ar putea fi cucerit în trei zile.

Hodorkovski l-a acuzat pe Putin că a folosit forțe de mercenari precum Grupul Wagner, care recrutează adesea oameni din închisori, deoarece acest lucru i-a permis să mintă, să nege responsabilitatea și să pună în aplicare o politică externă ilegală. „Ei sunt implicați în terorism și ucidere”, a spus el, adăugând că Marea Britanie și alte țări au fost prea lente pentru a proscrie grupul ca atare, în ciuda activității sale „teroriste” evidente în Africa.

Reînceperea recrutării trupelor ar fi o decizie politică foarte periculoasă pentru Putin, a declarat Hodorkovski, adăugând că rezistența la mobilizare l-a forțat să pună capăt prematur procesului.

El a afirmat că 700.000 de persoane au părăsit Rusia după mobilizare și a spus că acest lucru reprezintă „o lovitură serioasă pentru industria de apărare a lui Putin și pentru economia Rusiei”, o lovitură potențial mai semnificativă pentru economia Rusiei decât orice sancțiuni normale impuse de Occident.

Khodorkovsky a îndemnat Marea Britanie să primească mulți dintre acești exilați ruși, spunând: „Acești oameni sunt cei mai activi și mai educați oameni cu anumite mijloace financiare, inclusiv 30.000 de programatori ruși stabiliți în principal în Cipru. Aceasta a afectat semnificativ capacitatea Rusiei de a continua războiul cibernetic”.

În mod similar, el a spus că mulți ingineri ruși necesari pentru reproducerea armelor de înaltă precizie au părăsit țara.