22 iun. 2022 | 11:55

Oamenii de știință au inventat „lăcustele lui Schrödinger”: cum ar putea noua descoperire să influențeze lumea medicală

ACTUALITATE
Oamenii de știință au inventat „lăcustele lui Schrödinger”: cum ar putea noua descoperire să influențeze lumea medicală

La începutul pandemiei, oamenii de știință au încercat să dreseze câini pentru a detecta infecțiile cu COVID-19 la oameni. Rezultatele erau previzibile. Cel mai bun prieten al omului s-a dovedit priceput la adulmecarea bolii.

Totuși, ideea de a folosi animale pentru a depista oamenii bolnavi este una bună, iar acest lucru a fost înțeles și de o echipă de cercetători de la Universitatea de Stat din Michigan, care a abordat metoda într-un fel aparte.

Într-un studiu recent, publicat în revista bioRXiv, ei au detaliat un sistem de screening al cancerului bazat pe lăcuste. Potrivit MIT Technology Review, tehnologia implică lăcuste modificate chirurgical cu electrozi implantați în creier. Acești electrozi au scopul de a capta semnalele de la antenele fiecărei insecte, pe care le folosesc pentru a simți mirosurile.

Lăcustele nu sunt nici vii, dar nici moarte. Cu toate astea, ele ar putea depista cancerul, insistă oamenii de știință

Echipa a crescut trei tipuri diferite de celule canceroase, pe lângă un set separat de celule sănătoase, construind mai apoi un dispozitiv pentru captarea gazelor emise de acele țesuturi. Oamenii de știință au folosit acel dispozitiv pentru a le da insectelor simțul olfactiv necesar, descoperind că lăcustele răspund diferit la fiecare tip de țesut, astfel ar putea identifica corect celulele bolnave doar prin inhalarea gazelor.

Totuși, până când acest studiu se va transforma în practică medicală uzuală, mai avem de așteptat. Cercetările nu au fost încă revizuite de către altcineva, așadar devine dificil de știut dacă autoritățile de reglementare, precum Food and Drug Administration, ar aproba vreodată o astfel de procedură.

„Insecta este moartă, din punct de vedere fizic”, au declarat oamenii de știință, pentru MIT Technology Review. „Îi menținem doar creierul în viață”, au adăugat aceștia. Acestea fiind spuse, se prea poate ca populația să nu reacționeze pozitiv față de noua lor descoperire.

Cercetătorii plănuiesc să-și continue, totuși, studiile.

Fără dar și poate, există posibilitatea ca, pe viitor, cercătările să preia numele de „Lăcustele lui Schrödinger”, în limbajul popular.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele