17 mart. 2022 | 16:55

O țară apropiată de Rusia, reacție vehementă împotriva războiului din Ucraina: „Nu vom recunoaște regiunile separatiste susținute de Moscova”

ULTIMA ORĂ
O țară apropiată de Rusia, reacție vehementă împotriva războiului din Ucraina: „Nu vom recunoaște regiunile separatiste susținute de Moscova”

Uzbekistanul, o republică din Asia Centrală care are legături strânse cu Rusia, a cerut în cursul zilei de joi o rezolvare diplomatică a conflictului din Ucraina, anunțând că nu va recunoaște regiunile separatiste susținute de Moscova, relatează Reuters.

„Nu vom recunoaște regiunile separatiste susținute de Moscova”

Ministrul de externe Abdulaziz Kamilov, vorbind la cea de-a 24-a sesiune plenară a Senatului, a răspuns la o întrebare cu privire la situația gravă din Ucraina.

„În primul rând, situația din jurul Ucrainei provoacă îngrijorare serioasă în Uzbekistan. În al doilea rând, suntem în favoarea găsirii unei soluții pașnice la această criză și a soluționării conflictului prin mijloace politice și diplomatice. Dar pentru aceasta, în primul rând, este necesar să se oprească imediat ostilitățile și violența”, a spus Abdulaziz Kamilov.

„Uzbekistanul a avut, din punct de vedere istoric, legături tradiționale, atât cu Ucraina, cât și cu Rusia. Vom continua cooperarea reciproc avantajoasă cu aceste două țări, pe baza intereselor noastre naționale.

Pe de o parte, Rusia este principalul partener comercial al Uzbekistanului, avem un parteneriat strategic și legături aliate cu ei. Pe de altă parte, cooperăm cu Ucraina în multe domenii, inclusiv în domeniul comercial, economic, cultural, educațional și agricol”, a subliniat șeful Ministerului de Externe.

Ministrul a mai spus că, în decursul anului trecut, comerțul bidirecțional cu Ucraina a ajuns la 704 milioane de dolari, adică cu 60% mai mult decât în ​​2020. Cooperarea pentru anul 2022 a inclus un plan al diferitelor evenimente în Tașkent și Ucraina, iar în 2021, serviciul aerian între Tașkent și Kiev a fost reluat, astfel că s-au operat 4 zboruri în fiecare săptămână.

„În aceste zile dificile, cu siguranță vom oferi asistență umanitară Ucrainei. Având în vedere situația dificilă, vom continua să oferim această asistență”, a spus Abdulaziz Kamilov.

Anterior, ambasadorul Ucrainei la Tașkent a ținut să mulțumească Uzbekistanului pentru că a oferit țării sale 28 de tone de ajutor umanitar.

„Uzbekistanul recunoaște independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Nu recunoaștem Republicile Populare Lugansk și Donețk”, a notat ministrul de Externe.

Abdulaziz Kamilov a reamintit că prin prisma conceptului de politică externă, Uzbekistanul nu participă la niciun bloc militar-politic, iar personalul militar nu este implicat în conflicte militare în străinătate. În plus, acest lucru este prevăzut de o lege aprobată de Parlament.

Canada impune noi sancțiuni liderilor belarusi pentru sprijinirea invaziei Ucrainei

Canada impune noi sancțiuni conducerii belarusului ca răspuns la implicarea țării în invazia rusă a Ucrainei, potrivit ministrului canadian al Afacerilor Externe Mélanie Joly.

Aceste noi măsuri impun restricții asupra a 22 de înalți oficiali ai Departamentului Apărării din Belarus care au sprijinit atacul asupra Ucrainei, permițând Belarusului să servească drept „plată de lansare” pentru invazia rusă, se arată într-un comunicat al Global Affairs Canada.

„Lumea este îngrozită să asiste la violența fără sens care are loc în Ucraina. Așa cum Canada impune sancțiuni severe regimului rus, conducerea belarusă trebuie, de asemenea, să fie trasă la răspundere pentru activarea și sprijinirea atacurilor neprovocate ale lui Vladimir Putin. Canada îl imploră pe Alexander Lukașenko să înceteze sprijinul său pentru invazia rusă. Nu vom ezita să luăm măsuri suplimentare. Lumea se uită”, a spus Joy, potrivit CNN.

Potrivit comunicatului, Canada a sancționat peste 500 de persoane și entități din Rusia, Ucraina și Belarus de la invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie.

Trupele ruse au fost staționate în Belarus, care se învecinează cu Ucraina la nord, înainte de atacul asupra Ucrainei, despre care cele două țări susțineau că era pentru exerciții. Utilizarea frontierei Belarus a fost avantajoasă din punct de vedere strategic pentru Rusia, deoarece granița sa cu Ucraina este mult mai aproape de Kiev decât cea a Rusiei, oferind o cale mai scurtă pentru trupele ruse pentru a ajunge în capitala Ucrainei.