04 iul. 2022 | 15:15

O să cumpărăm pâine „pe caiet”: e ireal cât o să coste o banală franzelă, până la toamnă. E „fake news” treaba cu grânarul Europei?

ACTUALITATE
O să cumpărăm pâine

Din toamnă, peste buzunarele românilor se va mai pune o presiune. Prețul pâinii urmează să crească chiar și cu 40%, avertizează specialiștii.

Paradoxal, deși se spune despre noi că suntem grânarul Europei, iar fostul ministru al Agriculturii dădea asigurări, săptămânile trecute, că noi producem mai multe cereale decât consumăm, vom ajunge să cumpărăm pâine „pe caiet”.

Creșterea atât de agresivă a prețurilor, cu 40%, va fi greu de suportat pentru bugetele deja diminuate ale românilor, care suferă cheltuieli explozive în ultimele luni.

Sărăcia ne va bate tuturor la ușă, în cel mult două luni 

Producătorii anunță creșterea prețurilor și pun totul pe seama scumpirilor îngrășămintelor, carburanților și gazului, chiar dacă anul agricol se anunță a fi unul mai mult decât bun, cu o recoltă de 8 – 9 tone la hectarul de grâu.

Iată că avertismentele privind criza alimentară globală, cele pe care mulți români le consideră doar alarme false nejustificate, nu sunt chiar lipsite de fundament. Încă de când au apărut primele astfel de declarații, cum ar fi cele făcute de Banca Mondială, mai mulți economiști au spus că și România va fi lovită de criză, dar nu în sensul penuriei alimentare, ci de scumpiri.

Practic, pe fondul războiului din Ucraina, îngrășămintele s-au scumpit, țara vecină fiind un furnizor de bază pentru astfel de produse vitale fermierilor. Aici are România de suferit, nu în sensul în care nu vom mai găsi alimente pe rafturile magazinelor. În schimb, în țări dependente de importurile de cereale din Ucraina, ar urma să fie resimțită acea criză alimentară acută, reprezentată de penurie alimentară.

În orice caz, ținând cont de scumpirile în lanț, nu e de dorit niciunul dintre scenarii, iar plafonarea prețurilor la alimentele de bază nu e o măsură privită cu ochi buni de analiști, care avertizează că o astfel de decizie nu doar că ar genera pierderi pentru producători, ce ar putea intra în faliment, dar chiar ar putea încuraja lipsa de stocuri în magazine.

Prin urmare, suntem „la mâna” evoluției piețelor internaționale și putem doar să sperăm că acest război sângeros se va termina cât mai repede, dar și că până atunci, populația va fi sprijinită în fața scumpirilor, prin diverse măsuri sociale.