O nouă taxă în România, obligatorie, peste noapte: toți trebuie să o plătească
Apare o nouă taxă în România, pentru mediul privat. Vestea cea mai rea este aceea că nu scapă de noua obligație nici măcar PFA-urile (persoanele fizice autorizate).
Firmele românești se confruntă cu o nouă povară fiscală, deși contextul economic actual este unul extrem de dificil și marcat de lipsă de predictibilitate.
Cine va plăti noua taxă și de ce
Autoritățile vor să lanseze așa-zisul Catalog al firmelor, un registru național care să conțină toate societățile comerciale, dar și PFA-urile ce activează în țara noastră.
Catalogul este o măsură lansată sub forma unui proiect legislativ de către politicienii aflați la Putere, care susțin că acesta ar urma”să genereze vizibilitate şi oportunităţi reale de promovare şi internaţionalizare, atât în mediul fizic cât şi în cel virtual – mai competitiv şi liber de barierele fizice şi geografice”.
Potrivit unei analize Profit.ro, taxa înscrierii în Catalog va fi una anuală, cu o valoare cuprinsă între 10 și 100 de euro. Firmele nu vor putea ocoli această înscriere și dacă te întrebi la ce-ți va folosi, află că vei fi obligat să achiți taxa și să faci parte din acest registru, atunci când îți vei depune declarațiile cu situațiile financiare la Ministerul Finanțelor.
Românii care au deschise societăți sau care s-au organizat sub forma PFA-urilor, trebuie să știe că ”depunerea situaţiilor financiare anuale la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor, prevăzute de lege în sarcina profesioniştilor înregistraţi în registrul comerţului, este condiţionată de înscrierea în Catalogul firmelor, precum şi de achitarea contribuţiei anuale corespunzătoare”, după cum prevede proiectul la care se face referire.
„Pentru înregistrarea iniţială, pentru înregistrarea modificărilor şi, respectiv, pentru menţinerea actualizată a informaţiilor în Catalogul firmelor, profesioniştii achită CCIR o contribuţie anuală diferenţiată, corespunzătoare încadrării acestora, după cum urmează:
(i) 100 euro/an pentru întreprinderile mari;
(ii) 75 euro/an pentru întreprinderile mijlocii;
(iii) 50 euro/an pentru întreprinderile mici;
(iv) 20 euro/an pentru microîntreprinderi;
(v) 10 euro/an pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale”, precizează sursa citată.