O ”nouă taxă”, consecința amenințărilor lui Putin: de ce suferim cu toții din cauza potențialului război din Ucraina
Într-o perioadă în care tensiunile dintre Rusia și Ucraina par să fie la apogeu, iar percepția generală este că ne pregătim pentru un război în estul Europei, gesturile lui Vladimir Putin încep să ne coste pe toți.
Practicile lui Putin din ultima perioadă au creat tensiuni semnificative pe zona de investiții. În timp ce anul începuse cu prognoze optimiste, o consecință a faptului că Omicron pare să semnaleze finalul pandemiei, potențialul război dintr Rusia și Ucraina a redus la zero revenirea economică estimată pentru 2022. Aceasta este concluzia unui studiu publicat de casa de brokeraj pe burse internaționale XTB România.
Rusia versus Ucraina: conflictul lui Putin care ne costă
Când vine vorba de investițiile vehiculate pentru 2022, acestea tocmai au intrat într-un con de umbră din cauza potențialului război din Ucraina, conform analizei XTB. În privința cauzei, aceiași analiști se aruncă la a afirmat că Europa de Vest este parțial de vină pentru situația actuală. Nu de alta, dar deși tensiunile în regiune există de aproximativ opt ani, presiunile la adresa Rusiei s-au accelerat mult în ultimul an.
Vestul este de vină și pentru dependența energetică a Europei în fața Rusiei. Ca referință, politica energetică ambițioasă combinată cu o abordare naivă a politicii externe a Rusiei, a făcut Europa din ce în ce mai dependentă de importurile de produse energetice din Rusia, iar asta se întâmplă deja de câțiva ani buni.
În timp ce 30% din importurile europene de gaze naturale veneau din Rusia în urmă cu un deceniu, acum, ponderea Rusiei în importurile europene de gaze a crescut la aproape 47%. Aceasta este o carte puternică pe care țara lui Putin nu ezită în niciun moment să o folosească în jocurile sale politice. Acest lucru este valabil mai ales acum, când creșterea prețurilor mărfurilor alimentează inflația, ceea ce amplifică disconfortul liderilor europeni.
În ceea ce privește costurile la nivel european, conflictul din Ucraina va avea în primul rând numeroase victime omenești, iar mai multe țări europene, în frunte cu NATO și-au anunțat susținerea pentru țara est-europeană. Pe partea de economie, dacă Rusia va limita și mai mult aprovizionarea cu gaze naturale în Europa, decât o face deja, problemele cu care ne vom confrunta sunt greu de estimat și, mai ales, pe perioadă nedeterminată. În cel mai optimist caz, prețurile la gaze naturale vor exploda mai mult decât au făcut-o deja.