19 oct. 2022 | 08:55

O nouă bacterie, descoperită într-o peșteră: cum ar putea revoluționa știința

ACTUALITATE
O nouă bacterie, descoperită într-o peșteră: cum ar putea revoluționa știința

Se bănuiește că există miliarde de specii diferite de bacterii pe Pământ. Cu toate astea, omul a reușit să identifice doar o mică parte dintre ele.

Un nou proiect, întreprins de o serie de cercetători din SUA, Suedia și Algeria a descoperit câteva tipuri noi de bacterii deosebit de interesante, despre care crede că ar putea avea consecințe semnificative în industria biotehnologiei.

„Am găsit tulpini care pot produce substanțe antimicrobiene sau care pot descompune glutenul, o substanță care poate provoca reacții inflamatorii în intestinele multor oameni”, a declarat Natuschka Lee, cercetător la Departamentul de Ecologie și Științe ale Mediului, de la Universitatea Umeå, din Suedia. Cu alte cuvinte, aceste bacterii nou descoperite pot fi importante în tratarea persoanelor cu alergii sau intoleranțe la gluten.

„Ecosistemele subterane sunt medii subexplorate și, în general, sunt considerate extreme”, se explică în lucrarea cu pricina. „Sunt izolate de suprafață, limitate de nutrienți și caracterizate prin lipsă de lumină”.

Bacteria ar putea exista inclusiv pe Marte

„Suprafața planetei Marte este un mediu foarte oxidant, cu radiații grele, în care apa lichidă nu este cu adevărat stabilă pentru o perioadă lungă de timp”, a declarat Vlada Stamenković, cercetător la Laboratorul de propulsie cu reacție al NASA din Pasadena, California, la o conferință de astrobiologie, în 2016.

În schimb, a sugerat el, apele subterane, adică apa care există în subsolul planetei, „ar putea fi singurul habitat pentru viața existentă pe Marte”. Practic, în acest fel, viața de Marte ar putea fi mai ușor de depistat, luând în calcul toate datele problemei.

Și mai intrigant, bacteriile găsite sunt strâns legate de grupul de microorganisme Bacillus, un grup care este deja amplu studiat în astrobiologie datorită abilităților impresionante de supraviețuire. B. subtilis, de exemplu, cu care unele dintre speciile de bacterii din peșteră au prezentat asemănări de peste 99%, s-a dovedit că pot supraviețui și pe Marte.

„Acest studiu este încă un exemplu al potențialului fantastic al microbilor de pe propria noastră planetă”, a spus Lee. „În ciuda cercetărilor intense, până acum am reușit să cartografiam doar o mică parte din toți microbii găsiți pe Pământ”, s-a mai menționat.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele