25 mart. 2022 | 16:07

O mare companie se mută în România: surpriza din Ucraina vine cu sute de locuri de muncă pentru români

ACTUALITATE
O mare companie se mută în România: surpriza din Ucraina vine cu sute de locuri de muncă pentru români

O mare companie, veche de 90 de ani, a fost oprită de războiul din Ucraina. Uzina de tractoare din Harkov vine în România, pentru a-și continua activitatea.

Uzina fost înfiinţată în 1930, iar primul tractor cu şenilă a fost produs în 1931, scrie Adevărul. Fabrica îşi transferă producţia la Holboca, în Iaşi, la fel şi fabrica de utilaje agricole din Viniţa.

Ca referință, este al doilea producător de utilaje agricole din Ucraina care vine în România de la începutul războiului, după Lavrenko Ruslan Aleksandrovich, fabricantul de utilaje VOK.

„Am venit săptămâna trecută, mă ocup cu pregătirea terenului pentru mutarea producţiei în România, pregătirea actelor, măsurătorile, după care vom şti concret paşii următori pentru a realiza transferul propriu-zis. Aici este terenul, aici va fi construcţia. Pentru fabrica de tractoare e nevoie de cam patru mii de metri şi pentru fabrica de utilaje cam 1500-2000 de metri”, a spus Mihail Hrebenciuc, inginer în fabric, citat de aceeași sursă.

Igor Crusnevschi, distribuitor de utilaje agricole a punctat că „producţia merge oricum, utilajele ajung la fermieri. Fabricile lor au stocuri, au cu ce să-şi acopere necesităţile. Noi continuăm ceea ce am început cu câţiva ani în urmă şi ceea ce voiam să realizăm în câţiva ani, va fi realizat mai repede. Ideea este să începem cât mai repede producţia. Sperăm că nu vor fi piedici. Vom vedea cum e cu documentaţia, obţinerea autorizaţiilor”.

Așadar, tractoarele XT3 vor fi produse în continuare în România.

„Vor veni inginerii ucraineni, care pregătesc mutarea şi caută angajaţi români pe care să-i şcolească. Intenţionăm să începem cât mai repede producţia, aici, la Holboca”, a declarat Igor Crusnevschi.

Locuri de muncă pentru refugiații din Ucraina: ce se întâmplă pe piața muncii

În același context, pe piața muncii din România există locuri de muncă pentru refugiații din Ucraina. Aceștia pot obține joburi pe termen mediu și lung – se pot angaja la o companie din țară sau pot lucra remote, cu o entitate din Ucraina.

„Pentru a munci pe piaţa românească, fără a avea nevoie de un aviz de muncă, cetăţenii ucraineni trebuie să încheie un contract de muncă cu normă întreagă cu o companie locală, pentru o perioadă de cel puţin nouă luni într-un an calendaristic”, se arată într-un material Deloitte România, citat de Economica.

Mai mult decât atât, refugiații au posibilitatea de a munci în România, în regim de nomazi digitali, statut reglementat recent de autorităţi. Conform unui proiect de lege adoptat de Parlament, nomazii digitali vor fi incluși în categoria străinilor care pot beneficia de viză de lungă ședere pentru alte scopuri.