28 sept. 2022 | 17:35

O întâmplare pentru România: descoperirea gazelor naturale. O istorie de puțini știută

ACTUALITATE
O întâmplare pentru România: descoperirea gazelor naturale. O istorie de puțini știută

Gazele naturale au fost, sunt și vor fi mereu la mare căutare, iar asta nu numai în România, ci pe întreaga planetă.

Situația este cu atât mai gravă acum, în vremuri de restriște, când criza energiei ne învăluie pe toți ca un nor negru al neputinței.

Puțini sunt cei care știu, însă, care este istoria descoperirii gazelor naturale la noi din țară.

descoperire-gaz-romania

Conducte de gaz / descoperirea gazului în România / Foto: preluare adevărul.ro

Istoria prea puțin știută a României: cum și când au fost descoperite gazele naturale

Data de 22 aprilie 1909 este marcată ca fiind ziua în care au fost descoperite gazele naturale în țara noastră. Totul a fost posibil după ce o erupție de gaze, în timpul forajelor pentru săruri de potasiu, a scos la iveală o adevărată comoară naturală, anulând ipoteze anterioare ce susțineau că acolo ar exista doar cantități mici de gaz, nesemnificative pentru a fi luate în considerare.

În acea zi care avea să fie marchat începutul, cantitatea de gaze măsurată la sonda 2 Sărmăşel, de către profesorul Herman M de la Academia de Mine din Schemitz, fiind de 912.124 mc/zi, de vreme ce viteza de degajare stabilită cu ajutorul unui tub Pitot era de 193 m/s, la presiunea de 100 bar.

Această cantitate, debitată de Sonda nr.2 de la Şărmaşel, devine a patra din lume, din punct de vedere al importanței de la acea vreme. Aceasta era întrecută numai de sonda de la Pittsburg cu 83.000 mc/ora, de sonda Hoge din Pennsylvania cu un debit de 70.750 mc/ora şi de sonda Matson-Terrain cu un debit de 41.150 mc/ora.

Totuși, au existat și nemulțumiți, cu toate că astăzi este greu de înțeles. În zonă, după cum povesteam anterior, se încerca forarea sărurilor de potasiu, astfel că acele lucrări au fost întrerupte odată cu descoperirea gazelor, mult mai importante pentru comunitate. Chiar și așa, sărurile de potasiu erau, în continuare, importante, așa că nu este de mirare că au existat contastatari, însă și afaceriști cărola „li se stricau ploile”.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele