O epidemie de holeră ar putea izbucni în Mariupol, avertizează Organizația Mondială a Sănătății
Organizația Mondială a Sănătății este extrem de îngrijorată că o epidemie de holeră ar putea izbucni în Mariupol, orașul-port din Ucraina ras de ruși de pe fața pământului. Avertismentul a fost lansat de directorul regional OMS, Dorin Nitzan. Potrivit acestuia, din cauză că pe străzi s-a format mlaștină, iar canalizarea este amestecată cu apa potabilă, riscul de răspândire a multor infecții este uriaș.
Avertisment OMS pentru Mariupol
OMS se teme că holera se poate răspândi în Mariupol, din cauza unui sistem de alimentare cu apă grav deteriorat. Nitzan a spus că Organizația Mondială a Sănătății a primit informații de la ONG-urile care lucrează în oraș că străzile arată ca o mlaștină și canalizarea este amestecată cu apa potabilă.
„Am primit informații de la organizațiile nonguvernamentale care lucrează acolo (în Mariupol – n.r.). Pe străzi este doar o mlaștină, iar canalizarea este amestecată cu apa potabilă. Acesta este un risc uriaș de răspândire a multor infecții, inclusiv holera. Ne amintim că, înainte de 2011, au fost cazuri de holeră la Mariupol, iar noi ne pregătim de acest scenariu”, a spus Nitzan.
Risc de răspândire a mai multor infecții, inclusiv holera
Potrivit șefului regional al OMS, alimentarea cu apă în Mariupol a fost „restaurată parțial”, dar multe conducte sunt distruse. Pentru a împiedica apariția unor focare de holeră, Organizația Mondială a Sănătății pregătește truse și vaccinuri împotriva infecțiilor și cooperează cu alte organizații pentru a ajuta rezidenții din teritoriile ocupate.
La sfârșitul lunii aprilie, un consilier al primarului orașului, Petr Andriuscenko, a spus că Mariupol este amenințat de o epidemie, de la dizenterie la holeră și ciumă. Acesta a explicat că pe străzi și sub dărâmături sunt „foarte multe” cadavre. În plus, potrivit acestuia, locuitorii consumă de două luni apă nepotabilă. Canalizarea a fost distrusă de bombardamentele rușilor. Stațiile de tratare a apelor uzate și pompele nu funcționează.
În data de 11 mai, primarul Vadim Boicenko a declarat, că până la sfârșitul anului, peste 10.000 de oameni ar putea muri în Mariupol din cauza bolilor. Edilul a precizat că cetățenilor nu li se asigură îngrijirile medicale necesare, fiind unul sau doi medici la 100.000 de oameni. În plus, în oraș există o lipsă acută de medicamente. După estimările sale, 150-170 de mii de persoane sunt acum în Mariupol.
Peste 20.000 de persoane ar fi fost ucise de ruși
Consiliul Local din Mariupol acuză armata rusă că a distrus cea mai mare parte din oraș, ucigând peste 20.000 de oameni. Supraviețuitorii au rămas fără medicamente, electricitate, apă și hrană. Autoritățile ucrainene cred că Mariupolul va fi predat cecenilor, care vor face ordine după bunul plac în rândul populației nesupuse, scrie Pravda.