20 aug. 2022 | 08:25

O descoperire utilă și interesantă: cum poți să treci semnalul Wi-Fi prin perete

ACTUALITATE
O descoperire utilă și interesantă: cum poți să treci semnalul Wi-Fi prin perete

Internetul de acasă este un lucru minunat, conectând oameni din întreaga lume la informații nelimitate din confortul canapelei lor, atunci când funcționează.

Dacă locuiești undeva cu o conexiune proastă, furnizori slabi sau chiar ziduri groase, poți întâmpina probleme fie de la ISP-ul tău, fie doar de la Wi-Fi, indiferent de ceea ce înseamnă asta.

Pentru mulți, rezolvarea soluției Wi-Fi la domiciliu poate ajunge să coste mulți bani și să implice multe încercări și erori. Există atât de multe lucruri care ar putea împiedica semnalul tău, de multe ori poate fi dificil să găsești o singură cauză.

Acesta este unul dintre motivele pentru care există atât de multe tipuri diferite de routere și alte produse care ajută la conectarea oamenilor în casă. Extensoarele de gamă Wi-Fi au devenit din ce în ce mai populare, deoarece chiar și apartamentele mici pot întâmpina probleme în care dispozitivele se conectează bine într-o cameră și nu în alta.

O altă soluție este să încerci să rezolvi unele dintre interferențe, mai degrabă decât să crești semnalul Wi-Fi. Cu toate acestea, atunci când interferența este ceva permanent ca un zid, poate fi o problemă. Vestea bună este că oamenii de la Universitatea de Tehnologie din Viena și de la Universitatea din Rennes au găsit o soluție interesantă.

O soluție matematică

O lucrare publicată pe Nature.com arată munca oamenilor de știință care au proiectat o soluție Wi-Fi antireflex. Funcționează folosind calcule pentru a stabili o serie de obstacole pentru semnale, astfel încât, în loc să fie reflectate imediat de suprafață, acestea sunt oarecum introduse.

Deocamdată sună un pic nerealist, dar echipa a dovedit cu succes un model calculat și chiar a avut succes în experimente. În plus, deoarece calculele pot fi determinate prin algoritmi, ele ar putea avea alte utilizări potențiale.

„Mai întâi trebuie să trimiteți pur și simplu anumite valuri prin mediu și să măsurați exact modul în care aceste unde sunt reflectate de material”, a spus co-autorul Michael Horodynski. „Am reușit să arătăm că împreună cu aceste informații se poate calcula un mediu de compensare corespunzător pentru orice mediu care împrăștie unde într-un mod complex, astfel încât combinația ambelor medii să permită trecerea completă a undei. Cheia pentru aceasta este o metodă matematică prin care poate fi calculat forma exactă a acestui strat antireflex”, a spus Horodynski.