24 aug. 2022 | 16:54

O companie franceză de petrol alimentează avioanele rusești care bombardează Ucraina

ULTIMA ORĂ
O companie franceză de petrol alimentează avioanele rusești care bombardează Ucraina

Un zăcământ de gaz rusesc deținut parțial de compania franceză TotalEnergies este folosit pentru a produce combustibil pentru bombardierele care lovesc obiective din Ucraina, a relatat miercuri cotidianul Le Monde.

Dezvăluiri în presa franceză

„Le Monde a reușit să urmărească lanțul de aprovizionare de la câmpul de gaz Termokarstovoye din Siberia până la două baze aeriene militare, fiecare găzduind o escadrilă de avioane multirol”, au scris jurnaliștii.

Aceștia au adăugat că „aceste escadrile sunt acuzate de a fi lovit populația civilă din Ucraina, inclusiv de bombardarea teatrului din Mariupol” la 16 martie, unde se crede că sute de persoane au murit în ceea ce Amnesty International a descris drept o „crimă de război”.

TotalEnergies – fosta Total – deține 49% din Terneftegaz, compania care extrage gazele din câmpul Termokarstovoye, potrivit raportului său anual pe 2021.

Celelalte procente de 51 la sută sunt deținute de compania rusă Novatek, în care firma franceză deține, de asemenea, o participație de 19,4 la sută.

Le Monde a scris că condensatele de gaze naturale – o hidrocarbură lichidă recuperată la extragerea gazului propriu-zis – sunt trimise prin conducte pentru a fi procesate la o uzină Novatek din Purovsky.

Apoi sunt trimise pe calea ferată pentru a fi rafinate ulterior în combustibil pentru avioane în orașul Omsk din sudul Siberiei.

De la începutul anului 2022, transporturile de acolo au ajuns la bazele aeriene din apropierea frontierei ucrainene, a relatat ziarul, citând date ale firmei de informații financiare Refinitiv – primele astfel de livrări din 2017.

TotalEnergies a spus că va înceta achizițiile de petrol rusesc

Începând cu câteva zile înainte de începerea războiului, la sfârșitul lunii februarie, și până în iulie, 42.700 de tone de combustibil au fost trimise la bazele aeriene de la Morozovsk și Malshevo, au arătat datele.

„Este suficient pentru a umple 3.400 de rezervoare de combustibil Sukhoi Su-34”, a declarat pentru Le Monde organizația nonprofit de investigație Global Witness, referindu-se la un anumit model de avion de luptă-bombardament rusesc.

În timp ce majoritatea giganților energetici globali au renunțat să mai opereze în Rusia de la invadarea Ucrainei – adesea cu costuri mari – TotalEnergies a declarat că va înceta achizițiile de petrol rusesc până la sfârșitul anului 2022, dar s-a dovedit reticentă în a renunța la afacerile sale cu gaze din această țară.

Directorul general Patrick Pouyanne a declarat în martie că zăcămintele de gaze exploatate de societățile mixte ale companiei „vor funcționa indiferent dacă pleacă sau nu” și rămân vitale pentru aprovizionarea cu energie a Europei.

Compania a declarat pentru Le Monde că „nu operează instalațiile Terneftegaz” și „nu are niciun rol în deciziile privind modul în care sunt utilizate condensatele de gaze naturale”.

Dar a recunoscut că, „în funcție de tipul de decizie”, participația sa de 49% în companie i-a dat un cuvânt de spus în anumite alegeri.