10 nov. 2022 | 23:21

„Nu vor mai exista ouă până la Crăciun”. Avertismentul fermierilor înaintea sărbătorilor pentru milioane de britanici

ULTIMA ORĂ
„Nu vor mai exista ouă până la Crăciun”. Avertismentul fermierilor înaintea sărbătorilor pentru milioane de britanici

Producătorii britanici de ouă au avertizat că Marea Britanie s-ar putea confrunta cu o penurie gravă de ouă până la Crăciun dacă guvernul nu intervine.

Avertismentele vin în contextul în care furnizorii se confruntă cu o multitudine de probleme, inclusiv cu un focar de gripă aviară și cu creșterea costurilor de producție cauzate de inflație și de creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie.

În ultimele săptămâni, cumpărătorii din marile supermarketuri din Marea Britanie au raportat penurii, iar pe internet au circulat fotografii cu rafturi goale.

„Nu vor mai exista ouă până la Crăciun”

Într-o fotografie, pe un raft gol al unui magazin Sainsbury’s din Dorking se putea citi: „În prezent, ne confruntăm cu probleme de aprovizionare în toată gama noastră de ouă proaspete, lucrăm din greu pentru a le rezolva și ne cerem scuze pentru orice inconvenient cauzat”.

Luni, toți crescătorii de păsări de curte au primit ordin să își închidă efectivele în interior, în încercarea de a reduce numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară, în condițiile în care Marea Britanie se confruntă cu cea mai mare epidemie din istorie.

Charles Mears, crescător de păsări de curte de la Wood Farm din Wareseley, Cambridgeshire, a declarat că menținerea găinilor în spații închise poate crește costurile de producție pentru producătorii de ouă și că nu mai este viabil din punct de vedere economic să le crească.

El a declarat pentru The Telegraph : „Este o amenințare reală pentru industrie. Îi avertizăm pe oameni de mult timp, dar oamenii se așteaptă la mâncare ieftină, ceea ce nu este sustenabil. Este ca și cum ai urmări un accident de mașină lent. Dacă guvernul nu intervine pentru a sprijini fermierii, nu vor mai exista ouă până la Crăciun.”

El a mai spus că, pe lângă sprijinul din partea guvernului, fermierii trebuie să fie plătiți cu 40 de penny mai mult pe duzină de ouă pentru a ajunge la un echilibru și susține că nu au beneficiat de creșterea prețurilor ouălor în magazine.

Ioan Humphreys, un crescător de ouă din Țara Galilor, a fost și el de acord cu această afirmație și a susținut că nu doar gripa aviară este cauza penuriei de ouă, ci și faptul că supermarketurile refuză să plătească fermierii pentru ouăle lor.

Într-o înregistrare video postată pe Twitter, el a spus: „Supermarketurile vă vor spune că acest lucru este din cauza gripei aviare, ceea ce, ca să fim corecți, au fost multe cazuri de gripă aviară. Dar vreți să știți care este adevăratul motiv pentru care există o penurie de ouă? Este pentru că supermarketurile nu vor să plătească fermierii pentru ouă.”

Humphreys a spus că, deși supermarketurile au crescut prețul ouălor pentru consumatori, acestea nu au filtrat această creștere de preț către fermieri.

El a adăugat: „Costul nostru de producție a acestor ouă a crescut vertiginos. Furajele, energia electrică, prețul noilor păsări, toate acestea au crescut, dar prețul ouălor a rămas același. Așa că, din punct de vedere fizic, nu ne putem permite să producem aceste ouă.”

El a susținut că au fost comandate cu 8 milioane mai puține găini crescute în aer liber pentru efectivele de anul viitor, ceea ce înseamnă că vor fi cu 8 milioane mai puține ouă în fiecare zi.

„Aceste ferme se vor închide”

Asociația britanică a producătorilor de ouă în aer liber (British Free Range Egg Producers Association – BFREPA) a început să ceară o creștere a prețului ouălor pentru a ajunge la fermieri încă din luna martie, deoarece a avertizat că industria este în pragul colapsului.

Robert Gooch, directorul executiv al BFREPA, a declarat: „Acesta nu este un fals – sectorul ouălor în aer liber este în criză și dacă nu se schimbă ceva, aceste ferme se vor închide, iar oamenii care le conduc nu vor mai avea un venit.

Aceasta este o situație care nu depinde deloc de fermieri. Întreaga lume poate vedea că prețurile la furaje și energie au crescut vertiginos – acest lucru are consecințe și credem că cumpărătorii vor înțelege necesitatea ca prețul ouălor să crească pe rafturi.”

În timp ce prețul ouălor a crescut acum cu aproximativ 45p de la începutul anului, BFREPA susține că fermierii primesc doar între 5p și 10p din această creștere.

Un purtător de cuvânt a declarat: „Producătorii de ouă au fost loviți de creșteri uriașe ale costurilor de producție. Hrănirea găinilor este acum cu cel puțin 50% mai scumpă decât era, iar prețurile la energie au crescut în același mod în care au crescut și facturile consumatorilor. Cheltuielile cu combustibilul au crescut cu 30%, în timp ce manopera și ambalajele costă, de asemenea, mai mult.

Mulți dintre membrii noștri pierd bani pentru fiecare ou depus, iar datele noastre arată că până și cei care obțin un mic profit nu văd un viitor pe termen lung.”