25 nov. 2022 | 14:44

Nu ne uităm la bani când auzim de vacanțe: chiar e criză în buzunare sau doar ne văităm de ochii lumii?

ACTUALITATE
Nu ne uităm la bani când auzim de vacanțe: chiar e criză în buzunare sau doar ne văităm de ochii lumii?

Dacă analizăm cifrele înregistrate anul acesta de industria turismului, constatăm imediat faptul că oamenii s-au comportat ca și cum nu au nicio problemă de ordin financiar.

Anul 2022 ne-a adus tuturor o mare presiune pe puterea de cumpărare, în contextul inflației agresive și galopante, prezentă în România, dar și în restul economiilor europene.

Cu o serie de crize în cascadă, mai ales pe plan energetic, oamenii n-au dat înapoi când a venit vorba despre vacanțe și concedii.

La nivel european, industria turismului înregistrează creșteri fabuloase, după doi ani de pandemie, chiar dacă 2022 este mai dificil din perspectivă economică decât anii în care ne confruntam cu probleme de ordin sanitar la nivelul întregii lumi.

Nici vorbă de criză economică. Ne plac vacanțele mai mult decât orice altceva

Poate că așa se și explică apetitul oamenilor pentru călătorii. După doi ani în care majoritatea europenilor a renunțat la plecări, mai ales peste hotare, acum a venit momentul să-și ia revanșa, în pofida faptului că aproape toți oamenii se plâng de faptul că se descurcă din ce în ce mai greu cu banii.

Turismul la nivel european a înregistrat cifre impresionante anul acesta. Practic, potrivit datelor oficiale, Europa a atras 68% din cele 477 milioane de sosiri de turiști internaționali înregistrate la nivel mondial în primele nouă luni ale anului.

Cel mai recent raport de specialitate pe această temă, proaspăt dat publicității de Organizația Mondială a Turismului (UNWTO), scoate la iveală faptul că Europa a fost, în 2022, destinația favorită a turiștilor.

Tot din acest raport aflăm că numărul de sosiri de turiști în Europa este mai mult decât dublu (126%) comparativ cu cel înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut.

Referitor la destinațiile europene care au avut cel mai mare succes anul acesta, analiza ne indică, fără urmă de îndoială, că stațiunile de pe coasta Mediteranei au stârnit cel mai mare interes pentru turiștii anului 2022. Și nu este de mirare. Aici găsești o diversitate de culturi, peisaje și posibilități de petrecere a timpului liber, inclusiv prin practicarea de diverse sporturi de sezon.