Nu mai poți plăti rata la bancă? Cum scapi ușor de povară, fără să intri în încurcături mai mari
Numeroși români datori la bănci se plâng de faptul că rata le-a crescut semnificativ în ultimul an, pe fondul exploziei dobânzilor.
În acest context, e important să știi ce opțiuni ai, pentru a-ți soluționa problema, în cazul în care nu mai poți plăti și ai nevoie de un ajutor.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a vorbit vineri despre ce pot face românii ajunși în imposibilitate de plată. Conform lui, pot să-și amâne ratele, doar că la scadență, când se termină perioadă de păsuire, e posibil să fie și mai piperat costul ratelor. Dar știind acest lucru din timp, îți poți asuma un astfel de angajament și te poți pregăti pentru un efort financiar mai mare. De exemplu, între timp îți poți găsi un loc de muncă mai bine plătit.
În al doilea rând, poți să discuți cu banca finanțatoare. Vorbește cu reprezentanții instituției și vezi ce soluții au ei pentru problema ta, în funcție de capacitatea ta de plată. Fiecare caz în parte e particular și nu poate exista o soluție universal valabilă care să se potrivească tuturor debitorilor. Dar un lucru e cert: băncile vor ca tu să plătești, nu au nevoie de credite neperformante, așa că este și în interesul lor să te sprijine să depășești perioada dificilă din viața ta.
Anunțul momentului, de la vârful Ministerului de Finanțe
„Dincolo de faptul că şi statul a venit cu o măsură privind un moratoriu de amânare a ratelor, care nu este neapărat cea mai bună soluţie în contextul creşterii ratelor, dar este o soluţie, din perspectiva gradului de îndatorare, discuţiile noastre sunt cu Banca Naţională a României, pentru că acea normă este dată de de BNR.
Trebuie să ne mişcăm cu toţii din perspectiva aceasta, mai ales cei care au credite, să se adapteze, iar noi să încercăm să inversăm trendul de creştere a dobânzilor. Dar, acest lucru nu se va întâmpla peste noapte, va dura cel puţin anul acesta şi poate şi un pic din anul viitor şi, atunci, oamenii trebuie să se ducă să caute acele soluţii pe care băncile le pun la dispoziţie.
Noi am discutat cu băncile. Sunt soluţii de refinanţare, soluţii de trecere pe dobândă fixă, măcar pentru a bloca o creştere ulterioară a ratei, soluţiile de restructurare, soluţii de trecere de la indicator de ROBOR la IRCC, dar şi această soluţie pentru cei care într-adevăr au o dificultate, de amânare a ratelor cu până la 9 luni”, a explicat Adrian Câciu, după ședința de guvern de vineri.