Nu mai poți avea permis de conducere în România ca înainte: schimbarea care ar putea reduce semnificativ numărul de șoferi
Prin schimbarea legislației pentru obținerea carnetului de șoferi în România, autoritățile române ar putea, în sfârșit, să reducă numărul de accidente de pe șoselele patriei. În prezent, permisul de conducere cade în mâinile multor români care nu au legătură cu această activitate.
De nu mai puțin de 15 ani, țara noastră conduce în topurile europene pentru cel mai mare număr de decese înregistrate pe străzi, din cauza accidentelor rutiere. Cu toate acestea, până acum, nu există legi foarte bine definite pentru sancționarea manifestărilor de agresivitate în trafic. Lucrurile s-ar putea schimba în viitorul apropiat, după ce s-au schimbat deja pentru șoferii mașinilor cu girofar.
Cursurile de condus defensiv, obligatorii pentru permisul de conducere în România
Conform unui proiect al autorităților române ce ar putea fi legiferat în viitorul apropiat, cei care vor să obțină dreptul de a conduce pe drumurile publice din țara noastră vor fi obligați să fi urmat un curs de condus defensiv înainte de examen sau, în cel mai rău caz, în primii doi ani după obținerea permisului de conducere. Această particularitate legislativă există deja, dar doar pentru anumite categorii de șoferi. Se dorește extinderea ei pentru toți șoferii.
”Fac drumul Deva-București săptămânal. Dacă mă duc normal, cu viteză de 50 de km, și nu spun că aș fi ușă de biserică, cu toții mai încălcăm și legile de circulație, vezi vedea anumite mașini că te hărțuiesc din spate, de ce mergi cu acea viteză legală, de 50 de km. Nu doar mașinile mici, te hărțuiesc și tirurile, ceea ce e puțin groaznic”, a atras atenția Ilie Toma, deputat PSD, pe marginea haosului de pe drumurile naționale.
În ceea ce privește importanța dobândirii cunoștințelor de conducere defensivă, Titi Aur a insistat pe acest subiect de mai multe ori în trecut. ”Majoritatea, aproape toți conducătorii auto nu sunt educați, nu conștientizează pericolul la care se expun. Nu te învață nimeni despre regula fermoarului, a celor două secunde, de multe lucruri din conducerea defensivă care ar putea fi învățate la școala de șofer, iar la cursul de conducere defensivă să faci partea a doua, de control a mașinii în derapaj, de evitare, de anticipări, de pericole potențiale”. Ca referință, Aur este fost campion de raliu și unul dintre puținii experți în conducere defensivă pe care îi avem la nivel național.