10 nov. 2022 | 13:53

Nouă persoane cu paralizie merg din nou: ce au reușit să facă oamenii de știință

ACTUALITATE
Nouă persoane cu paralizie merg din nou: ce au reușit să facă oamenii de știință

Un grup de neuroni implicați în recuperarea din paralizie a fost identificat la șoareci, scoțând la iveală mecanismul care stă la baza reabilitării măduvei spinării, ca răspuns la stimularea electrică. Această descoperire ar putea ajuta la dezvoltarea de tratamente pentru persoanele cu leziuni ale măduvei spinării.

Noul studiu a recrutat, de asemenea, nouă persoane cu paralizie severă sau completă, dintre care toți și-au recăpătat sau și-au îmbunătățit capacitatea de a merge după tratament.

Se știe de mult timp că stimularea electrică a măduvei spinării după o leziune poate restabili mișcarea pacientului într-o anumită capacitate. Cu toate acestea, motivele pentru aceasta au rămas un mister. Adică până acum.

Pacienții care au scăpat de paralizie

Într-o serie de studii pe șoareci, cercetătorii de la centrul de cercetare NeuroRestore au identificat neuronii specifici activați de stimularea măduvei spinării, care pot permite pacienților să meargă din nou. Pentru a demonstra eficacitatea terapiei, numită stimulare electrică epidurală (EES), echipa a luat nouă persoane cu leziuni cronice ale măduvei spinării.

Cei nouă pacienți cu paralizie merg din nou, după tratamentul cu EES. Credit imagine: NeuroRestore-Jimmy Ravier

„Toți indivizii și-au recăpătat imediat o anumită capacitate de a merge cu sprijin robotic, în timpul stimulării, și majoritatea au arătat o creștere considerabilă a capacității lor de a suporta greutatea și o îmbunătățire susținută a mersului după cinci luni de tratament și reabilitare EES”, au declarat Kee Wui Huang și Eiman Azim, cercetători.

Mai mult, s-a constatat că această îmbunătățire a funcției motorii persistă după încetarea tratamentului, chiar și atunci când stimularea electrică a fost oprită.

„Acest lucru deschide calea către tratamente mai direcționate pentru pacienții paralizați. Acum putem urmări să manipulăm acești neuroni, pentru a regenera măduva spinării”, a spus autorul studiului, Jordan Squair.

Cu toate acestea, acesta este departe de sfârșitul poveștii. După cum notează autorii, există o mulțime de alți neuroni care sunt activați prin stimulare electrică și ar trebui, de asemenea, studiați, pentru a ne înțelege mai bine reorganizarea măduvei spinării, ca răspuns la EES.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele