28 sept. 2022 | 19:38

Nord Stream 1 și 2 ar putea ieși definitiv din uz, după incidentul din Marea Baltică. Rusia, suspectată de sabotaj

ULTIMA ORĂ
Nord Stream 1 și 2 ar putea ieși definitiv din uz, după incidentul din Marea Baltică. Rusia, suspectată de sabotaj

Autoritățile de securitate germane presupun că cele trei conducte ale gazoductelor Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică vor fi inutilizabile pentru totdeauna în urma unor presupuse acte de sabotaj. Dacă acestea nu sunt reparate rapid, o mare cantitate de apă sărată va pătrunde și va coroda conductele, a aflat Tagesspiegel din cercurile guvernamentale.

Ce se întâmplă după scurgerea de gaze din Marea Baltică

Între timp, echipa de criză a Ministerului Federal de Externe german a abordat și ea incidentul, iar mai multe ministere federale și Cancelaria discută despre consecințe, scrie sursa citată.

Ca un prim pas, poliția federală își va intensifica acum controlul în apele teritoriale germane, iar navele sale vor supraveghea mai îndeaproape rutele corespunzătoare ale infrastructurii critice. În plus, statele federale trebuie să consolideze protecția zonelor de coastă din Marea Nordului și Marea Baltică.

Există, de asemenea, preocupări legate de protecția terminalelor de gaz lichefiat în curs de construcție și a cablurilor submarine și de telecomunicații.

La fel ca și Comisia Europeană, autoritățile de securitate germane și serviciul de informații externe, BND, presupun un act de sabotaj.

Se suspectează explozii cu țintă precisă

Din cauza complexității atacului, experții și cercurile guvernamentale consideră că acesta ar fi putut fi comis doar de un actor statal. Speculațiile indică direcția Rusiei, dar motivul este neclar.

Ucraina acuză Rusia că sabotează în mod deliberat conductele pentru a agrava criza energetică din Europa și pentru a provoca panică înainte de iarnă. Acest lucru este respins de guvernul rus.

„Este destul de previzibil și previzibil de stupid și absurd să faci astfel de presupuneri”, spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El solicită implicarea Rusiei pentru a clarifica incidentele. În același timp, însă, compania rusă de stat Gazprom amenință acum cu oprirea livrărilor de gaze prin Ucraina. – ceea ce, la rândul său, ar limita și mai mult livrările către Europa.