Noi tensiuni între Grecia și Turcia. Sistemul elen de rachete a blocat avioanele lui Erdogan: „O acțiune ostilă”
Turcia a declarat duminică că Grecia, membră a NATO, a folosit un sistem de apărare aeriană de fabricație rusească pentru a hărțui avioanele turcești aflate într-o misiune de recunoaștere, în ceea ce a numit o „acțiune ostilă”.
Turcia și Grecia, noi dispute din cauza unei „acțiuni ostile”
Incidentul a avut loc pe 23 august, când sistemul de rachete S-300 al Greciei de pe insula Creta a pus un dispozitiv de blocare a avioanelor F-16 turcești care zburau la 10.000 de metri la vest de Rodos, au declarat surse din Ministerul turc al Apărării.
Acest lucru a fost „incompatibil cu spiritul alianței (NATO)” și a însemnat „acte ostile” în conformitate cu regulile de angajare ale NATO, au adăugat sursele.
„În pofida acestei acțiuni ostile, avioanele (turcești) și-au îndeplinit misiunile planificate și s-au întors la baza lor în siguranță”.
Surse din Ministerul grec al Apărării au respins acuzațiile.
„Sistemul de rachete S-300 al Greciei nu a pus niciodată piedici asupra avioanelor F-16 turcești”, au declarat sursele, potrivit televiziunii de stat Ert.
În ultimele luni, Turcia s-a plâns de ceea ce numește acțiuni provocatoare din partea Greciei, spunând că astfel de mișcări subminează eforturile de pace.
Cei doi vecini neliniștiți din cadrul NATO au dispute de lungă durată privind frontierele maritime și aeriene, ceea ce duce la patrulări și misiuni de interceptare aproape zilnice ale forțelor aeriene, mai ales în jurul insulelor grecești din apropierea coastelor Turciei.
Atena acuză Ankara că survolează insulele grecești
Turcia spune că Grecia staționează trupe pe insulele din Marea Egee, încălcând tratatele de pace semnate după Primul și Al Doilea Război Mondial.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a întrerupt dialogul cu Grecia după ce a acuzat că premierul grec Kyriakos Mitsotakis a făcut lobby împotriva vânzărilor de arme americane către țara sa.
Washingtonul a sancționat Ankara pentru că a acceptat livrarea unui sistem avansat de apărare antirachetă rusesc în 2019. În urma acestei achiziții, Statele Unite au renunțat la Turcia din programul de avioane de luptă în comun F-35.
Dar administrația președintelui american Joe Biden a semnalat că ar putea fi dispusă să treacă peste această dispută și au existat discuții privind achizițiile de F-16.
Surse din ministerul turc al apărării au declarat că și Grecia a achiziționat sistemul de apărare aeriană de producție rusă și au acuzat țările occidentale, fără a le numi, că duc politici cu două fețe.
De asemenea, Atena se interesează de armamentul american în încercarea de a-și consolida forța aeriană pe fondul tensiunilor cu Ankara.
În iunie, Grecia a oficializat o cerere pentru avioane de luptă F-35 fabricate în SUA.