Noi tensiuni între Grecia și Turcia. Gestul făcut de premierul elen care l-a înfuriat pe Erdogan
Tensiunile dintre Grecia și Turcia continuă să existe, iar acest lucru s-a văzut și la Praga, la primul summit al Comunității Politice Europene, un forum de dialog între UE și partenerii săi europeni. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost extrem de deranjat de gestul făcut de premierul grec Kyriakos Mitsotakis.
Erdogan, enervat la culme de omologul său elen
Mai exact, premierul elen s-a ridicat și a plecat în timp ce Erdogan își ținea discursul. Kyriakos Mitsotakis părăsit dineul oficial al reuniunii în timpul discursului omologului său turc.
„Țineam un discurs, domnul părea foarte incomod. Din cauza acestui disconfort, și în ciuda etichetei, nu știu cine i-a dat permisiunea, probabil președintele… dar a ieșit afară și a vorbit. A spus că am folosit un limbaj dur. Dar nu este nimic grav”, a spus președintele turc.
Erdogan a spus însă că nu există „nimic de discutat” cu Grecia, deși tensiunile se amplifică între cei doi vecini din Marea Egee.
„Nu avem în vedere teritoriul nimănui, nu dorim tensiuni cu vecinii noștri, dar în acest moment nu avem nimic de discutat cu Grecia”, a spus el. „Politica Greciei se bazează pe minciuni, nu există nimic onest la ei”, a acuzat Erdogan.
Tensiunile continuă între Ankara și Atena
Grecia avertizează că este pregătită să își folosească toată puterea diplomatică și militară pentru a-și apăra suveranitatea împotriva a ceea ce numește planuri ostile din partea dușmanului său istoric, Turcia.
Avertismentul direct vine ca urmare a unui controversat acord energetic semnat recent de Turcia cu un element al guvernului divizat al Libiei. Dar tensiunile care s-au acumulat în ultima vreme între cei doi aliați NATO stârnesc temeri legate de o criză care ar putea scăpa de sub control și destabiliza alianța militară.
Amenințarea Greciei vine după ce Turcia a semnat recent un acord cu una dintre cele două administrații rivale ale Libiei, acordând drepturi pentru o colaborare energetică deja controversată în apele pe care Grecia și alte țări, inclusiv Egipt și Cipru, le revendică de asemenea.
Acordul vine, de asemenea, în contextul în care Grecia sporește desfășurarea de trupe și echipamente militare americane pe două insule aflate cel mai aproape de granițele Turciei în Marea Egee – acțiuni care au determinat recent o plângere din partea Ankarei către Washington. Oficialii turci au calificat desfășurarea ca fiind o acțiune ostilă din partea unui membru NATO și au avertizat că Turcia își va mobiliza și ea armata ca răspuns.