Noi schimbări privind impozitarea în România: anunț de ultim moment, cine e vizat
Se pregătesc noi schimbări fiscale în România, conform unui anunț al ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș.
Oficialul vorbește despre un sistem de supraimpozitare pentru lanțul producători-distribuitori-traderi de pe bursă.
Măsura e văzută ca o atitudine de normalitate din partea ministrului, care o consideră utilă. Statul va avea de câștigat de pe urma acestei decizii, deoarece ar putea crește colectările bugetare.
„Se lucrează la un sistem de supraimpozitare pentru ce înseamnă lanțul producători-distribuitori-traderi de pe bursă, care acumulează capital în această perioadă, poate și speculativ.
O variantă care poate genera valoare suplimentară la bugetul de stat. Ar fi nedrept ca aceste acumulări de capital formate pe lanțul producător-distribuitor de energie să rămână cu aceste acumulări de capital și să nu fie impozitate”, a explicat oficialul miercuri, la Digi24.
Guvernul s-a răzgândit
Noutățile legate de fiscalitate nu se opresc aici. Surse declară pentru presă că Executivul de la București s-ar fi răzgândit în privința controversatei Ordonanțe care majorează cu 50% salariile angajaților de la stat. Se pare că proiectul deja ar fi fost retras, deși informația încă nu e confirmată la nivel oficial.
„Actul normativ prevedea sporuri suplimentare pentru anumite categorii, ceea ce a stârnit nemulțumiri în rândul celor care nu primeau acest beneficiu. Surse politice din coaliția de guvernare au declarat pentru Digi24.ro că ordonanța a fost retrasă pentru a fi eliminate sporurile, însă se va acorda majorarea de un sfert din diferența până la grila din 2022″, notează sursa citată.
De altfel, amintim că de la 1 august au intrat în vigoare noi prevederi în materie de fiscalitate, poate cea mai importantă dintre ele vizând supraimpozitarea contractelor de muncă part-time, pentru care contribuțiile sunt acum similare unui contract de muncă cu normă întreagă. Mediul de afaceri nu a îmbrățișat măsura, acuzând faptul că acum va crește și mai mult povara financiară asupra firmelor, însă nici angajații n-au primit cu bucurie modificarea, temători fiind de faptul că patronii vor prefera să rupă colaborările sau să le micșoreze veniturile.