09 mart. 2022 | 14:23

Noi legi aspre pentru violența domestică: normele vin direct de la Bruxelles

ACTUALITATE
Noi legi aspre pentru violența domestică: normele vin direct de la Bruxelles

Normele propuse la Bruxelles vor incrimina violul definit pe baza lipsei consimțământului, mutilarea genetică a femeilor și violența cibernetică.

Din violența cibernetică fac parte partajarea neconsensuală de imagini intime, urmărirea cibernetică în scopul hărțuirii, hărțuirea cibernetică, incitarea cibernetică la violență sau la ură, conform Economica.

Aceste propuneri consolidează, de asemenea, accesul victimelor la justiție și încurajează statele membre să pună în aplicare un mecanism de ghișeu unic. Acest lucru înseamnă că toate serviciile de sprijin și protecție ar trebuie să fie situate în același loc, potrivit Comisiei, care arată că victimele ar trebui să poată solicita despăgubiri în cursul procedurilor penale.

Propunerile vin de la Bruxelles

De asemenea, este propusă luarea unor măsuri adecvate și specializate de protecție și de sprijinire. Așadar, prin intermediul liniilor de asistență telefonică gratuite și al centrelor de primire în regim de urgență în caz de viol, femeile pot apela la această variantă. Se vor sprijini grupurile cu nevoi specifice sau grupurile expuse la riscuri, inclusiv pentru femeile care fug din calea conflictelor armate.

Astfel, Comisia propune ca următoarele fapte să fie incriminate ca infracțiuni în toate statele membre ale UE: violul definit pe baza lipsei consimțământului, mutilarea genitală a femeilor, urmărirea cibernetică în scopul hărțuirii, partajarea neconsensuală de imagini intime, hărțuirea cibernetică și incitarea cibernetică la ură sau la violență, conform aceleiași surse.

Ca referință, cele mai periculoase locuri pentru femei sunt Afganistan, Siria, Yemen și Pakistan.

Merită menționat că, odată cu reajungerea talibanilor la putere, femeile au fost înlăturate din funcţiile publice, iar fiecare aspect al vieţii lor a avut de suferit.

O altă țară în care femeile nu sunt în siguranță este Pakistanul, unde persoanele de sex feminin sunt adesea victimele violenţei domestice şi a celei organizate. Anul trecut, Pakistanul apărea ca ţara care nu oferea oportunităţi materiale femeilor, discriminarea fiind la ordinea zilei. În plus, în ciuda faptului că sărăcia a fost considerabil redusă în ultimii 20 de ani, diferențele între sexe persista.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele