29 dec. 2022 | 09:08

Niciodată nu am fost mai buni la ”mâncat” fonduri europene: performanța României în 2022, fără precedent

ACTUALITATE
Niciodată nu am fost mai buni la ”mâncat” fonduri europene: performanța României în 2022, fără precedent

Românii au devenit semnificativ mai eficienți în a consuma fonduri europene, comparativ cu anii trecuți. Atât de tare ne-am făcut de râs pe acest subiect, încât atingerea unei rate de absorbție de 70% a devenit motiv de sărbătoare.

În cadrul unei conferințe ce a avut loc la începutul ședinței de guvern, premierul Nicolae Ciucă a ținut să să-și manifeste entuziasmul pe marginea eficienței autorităților române și a românilor de rând de a realiza proiecte pe fonduri europene și de a utiliza fondurile din spate. Aparent, am reușit să depășim pragul de 70% când vine vorba de absorbție, iar România a evitat dezangajarea a 3 miliarde de euro din cadrul financiar 2014 – 2020.

Cu ce se mai laudă Guvernul României

„Anul acesta am reuşit să facem în aşa fel încât creşterea ratei de absorbţie să ne asigure depăşirea procentului de 70% şi totodată să evităm dezangajarea a 3 miliarde de euro din acest cadru 2014-2020. Măsurile luate la nivel de coaliţie şi puse în execuţie de la masa Guvernului, prin pachetul ‘Sprijin pentru România’, au vizat atât susţinerea mediului de afaceri şi în felul acesta vom continua să asigurăm cea mai mare sumă pentru investiţii şi prin bugetul pe anul 2023.

Ştiţi foarte bine că la începutul anului am anunţat că în anul 2022 am asigurat la investiţii cel mai mare procent din buget. Am continuat acest proiect al nostru şi pentru anul 2023. Ca atare, vom continua să sprijinim economia, vom continua să luăm măsuri, astfel încât să nu se producă dezechilibre în ansamblul economic şi să nu fim afectaţi de toate consecinţele crizei economice la nivel european şi la nivel global”, a spus Ciucă la începutul şedinţei de guvern, scrie Agerpres.

Cu această ocazie, oficialul a atras atenția și asupra programului Sprijin pentru România, mecanismul din spatele voucherelor sociale care este facilitat tot prin fonduri europene. Este important de reținut că acesta va continua și în 2023.

„Au fost o serie de măsuri care au vizat copiii şi tinerii cu posibilităţi modeste, au fost majorate bursele, au fost aprobate programe sociale care să acorde fiecărui copil şansa la educaţie şi la o viaţă mai bună, am extins programul ‘Masă caldă în şcoli’ şi au fost acordate tichete pentru rechizite şi pentru îmbrăcăminte”, a subliniat acesta.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele