Nici în chirie nu-ți vei mai permite să stai în România: ANAF pune tunurile pe acești români, iar consecințele sunt clare
În cazul în care exista o categorie de români care nu fusese încă lovită de modificările fiscale din ultimele săptămâni, situația tocmai s-a remediat. Vor crește impozitele pe chirii și, implicit, se vor scumpi chiriile, având în vedere că diferența de bani nu va veni niciodată din buzunarul proprietarului.
Autoritățile române au în vedere un proiect de Ordonanță Guvernamentală prin care să aducă mai multe modificări Codului Fiscal referitor la închirierea locuințelor și a veniturilor din spatele acestei practici. Schimbările vor intra în vigoare de anul viitor, dar te poți aștepta ca unii proprietari să fure startul sub argumentul că statul îi ”penalizează” din ce în ce mai tare.
Ce se schimbă în România pentru chiriași, proprietari
Conform noii Ordonanțe aflate în stadiu de proiect, contractele de închiriere vor trebui, din nou, să fie declarate la Fisc. De asemenea, se va schimba modul în care va fi calculat impozitul pe veniturile din chirii, prin eliminarea cotei deductibile existente în prezent. Practic, vorbim de creșterea impozitului și scumpirea chiriilor.
Punctual, atunci când vine vorba de impozitarea veniturilor din chirii, venitul net, la care se aplică 10% impozit, nu se va mai calcula, ca acum, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra acestuia, ci venitul impozabil va fi stabilit la nivelul venitului brut, ceea ce va însemna o majorare a valorii impozitului. Partea bună, dacă o putem percepe așa, este că regula de mai sus nu se va aplica și veniturilor din arendă sau din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală.
Nu în ultimul rând, cei ce obțin venituri din chirii trebuie să transmită contractul de închiriere Fiscului, pentru a-l înregistra. Transmiterea contractului către autoritățile fiscale va fi obligatorie atât la semnarea lui, cât și atunci când apar modificări la el, în cel mult 30 de zile de la momentul în care s-au produs acestea. Ca un detaliu important, care nu exista până în acest an, în cazul celor ce obțin venituri din chirii, printre alte tipuri de venituri, s-a introdus obligația de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) de la plafonul de șase salarii minime încolo, în condițiile în care plafonul anterior a fost de 12 salarii, conform avocatnet.ro.