09 iun. 2022 | 21:55

Ne vom face mari dușmani în regiune: fostele țări din blocul sovietic, umilite de Comisia Europeană, în fața României: la mijloc sunt sume uriașe de bani

ACTUALITATE
Ne vom face mari dușmani în regiune: fostele țări din blocul sovietic, umilite de Comisia Europeană, în fața României: la mijloc sunt sume uriașe de bani

România a reușit să obțină o sumă impresionantă de bani de la Comisia Europeană, spre deosebire de alte state foste membre ale blocului sovietic. În joc s-a pus o sumă record pentru noi, la care țări precum Polonia, de exemplu, nici măcar nu visează! Banii sunt dedicați tranziției către zona energetică verde.

Pentru a înțelege mai bine ce semnifică acești bani, trebuie notat că vorbim despre Fondul de Modernizare al Comisiei Europene, un proiect gigant, în cadrul căruia 10 țări din UE cu venituri mai mici vor fi sprijinite de instituțiile europene în tranziția lor către neutralitatea climatică, ajutând la modernizarea sistemelor lor energetice și la îmbunătățirea eficienței energetice. Printre ele ne aflăm și noi, iar suma anunțată de Comisie pentru România este cea mai mare, cel puțin până în acest moment! La bătaie s-au pus, numai pentru proiectele românești, 1,4 miliarde de euro.

Celelalte țări beneficiare sunt Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia.

Unde vor ajunge banii, mai exact

Finanțarea presupune investiții de sprijin în stocarea energiei, generarea și utilizarea surselor regenerabile și modernizarea rețelelor de energie, inclusiv conducte, rețele și termoficare, precum și tranziția în regiunile dependente de carbon.

Deja au mai fost anunțate și alte finanțări, pentru o parte din restul statelor, iată câți bani au primit acestea: Cehia (520 milioane de euro), Polonia (244,2 milioane de euro), Lituania (85 milioane de euro), Ungaria (74,3 milioane de euro), Slovacia (49,5 milioane de euro) şi Croaţia (40 milioane de euro).

„Fondul pentru modernizare reprezintă solidaritatea europeană în acţiune. Datorită veniturilor din sistemul de comercializare a certificatelor de emisii, acesta oferă rezultate concrete în practică, ajutând ţările beneficiare să reducă emisiile de gaze cu efect de seră în sectoare-cheie şi să devină neutre din punct de vedere climatic. În plus, această injecţie majoră de capital este disponibilă pentru a lansa proiecte care vor contribui la accelerarea tranziţiei noastre energetice ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia”, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Ca referință, e bine de știut că Fondul de modernizare nu face parte din bugetul UE și nici din NextGenerationEU. Este finanțat din veniturile obținute prin licitarea a 2% din totalul certificatelor pentru 2021-2030 în cadrul Sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS)Căutați traduceri disponibile ale linkului precedent