22 sept. 2022 | 14:55

Ne întoarcem la origini: metoda inedită a unor cultivatori de a reduce factura la energie

ACTUALITATE
Ne întoarcem la origini: metoda inedită a unor cultivatori de a reduce factura la energie

Facturile la energie au crescut într-un ritm alarmant, în ultima perioadă. Suntem martorii acestui trist adevăr lună de lună, când aflăm cât ne mai costă civilizația în 2022.

Astfel, oamenii din toată Europa caută metode pentru a micșora, măcar un pic, costurile lunare la energia electrică ori la gaze.

Desigur, o metodă simplă este să folosim cât mai puțin electronicele și electrocasnicele. Cu toate astea, în cazul anumitor oameni, lucrul acesta nu este posibil.

Metoda italienească de reducere a facturilor

Cultivatorii de mere din Italia par să fi găsit o metodă inedită de a reduce facturile la energie. Iar dacă ție, consumatorul casnic, ți se pare că plătești mult, este lesne de înțeles că un producător are facturi cu atât mai mari, astfel că, în aceste momente de grea încercare trebuie să-și pună imaginația în funcțiune.

Oamenii au ales să încropească frigidere naturale, săpate sub un deal sau folosindu-se de peșterile din apropiere.

Merele sunt depozitate în cutii de plastic închise ermetic și sunt duse acolo de muncitori cu motostivuitoare.

„La nivel de impact asupra mediului, am văzut mai multe avantaje și randamente”, a declarat Mauro Erlicher, managerul fabricii subterane, conform profit.ro.

„Unul dintre ele este cu siguranță în ceea ce privește nivelul de energie, deoarece, în urma unui test efectuat anul trecut… am măsurat o economie de 32% de energie electrică în peșteră”, a adăugat acesta.

De menționat că în peșterile folosite de ei încap 30.000 de tone de mere, iar această cifră ar putea să crească pe viitor.

Erlicher a explicat că peșterile sunt un mediu perfect de stocare a mărfurilor perisabile, rocile acționând ca un panou de tip sandwich.

În acest fel, se menține o temperatură mai mult decât optimă, ce se încadrează în jurul valorii de 1 grad Celsius.

Firește, astfel de soluții s-ar putea aplica și la noi, dacă s-ar vrea. Așa cum, timp de mii de ani, oamenii au reușit să reziste fără frigidere, putem și noi acum să facem acest lucru. În plus, noi avem avantajul cunoașterii, ceea ce ar trebui să lucreze în favoarea noastră.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele