31 ian. 2022 | 12:52

Ne credeam puternici, dar acum vedem că suntem la mâna lui Putin: de ce UE e mai vulnerabilă ca niciodată

ACTUALITATE
Ne credeam puternici, dar acum vedem că suntem la mâna lui Putin: de ce UE e mai vulnerabilă ca niciodată

Uniunea Europeană trăia cu impresia că reprezintă o forță regională, total independentă de Moscova. Din nefericire, această criză energetică ne demonstrează că, în realitate, economia Europei depinde în mare măsură de ceea ce decid rușii să facă în privința gazului natural pe care-l exportă către noi și de care suntem aproape în totalitate dependenți.

Economiștii europeni sunt foarte realiști și ne oferă un veritabil duș rece în privința așa-zisei independențe economice a statelor europene față de Moscova.

Adevărul este că suntem extrem de vulnerabili acum, pe fondul crizei energetice și a tensiunilor iscate la granița cu Ucraina.

Dacă rușii închid robinetul de gaz, economia europeană e pusă-n pericol

Ne aflăm la mâna liderului rus, Vladimir Putin, din perspectivă economică. În cazul în care rușii iau decizia radicală de a ne suspenda gazele, n-am putea rezista mult timp într-o astfel de situație, cred experții, iar consecințele economice ar fi profunde.

De exemplu, aceasta este opinia împărtășită, de curând, de către grupul de reflecție Bruegel. Într-o analiză publicată joi, Bruegel a spus că, dacă Rusia întrerupe toate livrările de gazele, UE ar trebui să crească importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) și să impună măsuri de urgență pentru a reduce cererea – cum ar fi închiderea fabricilor – pentru a evita deficitele severe.

În opinia lui Simone Tagliapietra, un membru senior la Bruegel, ”un astfel de scenariu de război ar implica decizii dificile și costisitoare pentru Europa pentru a gestiona ordonat situația”.

Nici nu mai e nevoie să facem un exercițiu de imaginație și să ne gândim la ceea ce ar însemna un astfel de scenariu, în condițiile în care Rusia furnizează aproximativ 40% din consumul de gaz al Uniunii Europene.

În cazul în care aprovizionarea cu gaze rusești ar fi întreruptă în iarna viitoare și ulterior, analiza arată că UE ar gestiona mai greu situația.