29 aug. 2022 | 12:21

Nava amiral a NATO a suferit o defecțiune, la scurt timp după ce a pornit în larg. Ce misiune avea

ULTIMA ORĂ
Nava amiral a NATO a suferit o defecțiune, la scurt timp după ce a pornit în larg. Ce misiune avea

Portavionul HMS Prince of Wales al Marinei Regale, nava amiral a NATO, ar fi suferit o defecțiune după ce a plecat pentru o misiune de patru luni în Statele Unite. Începând de duminică, nava în valoare de 3,5 miliarde de dolari rămâne ancorată în apropiere de Insula Wight, în timp ce oficialii rezolvă o problemă mecanică.

Probleme la nava amiral a NATO

HMS Prince of Wales, care s-a lansat la apă pentru prima dată în 2017, a suferit o defecțiune la scurt timp după ce a plecat din Portsmouth, sâmbătă.

„HMS Prince of Wales rămâne în zona de exerciții de pe Coasta de Sud în timp ce efectuează investigații privind o problemă mecanică emergentă”, a declarat un purtător de cuvânt al Marinei Regale pentru UK Defense Journal, care a fost primul care a raportat defecțiunea.

Sursele au declarat pentru publicație că au fost trimiși scafandri pentru a examina problema și au raportat daune la arborele de propulsie.

Va rămâne ancorată câteva zile pentru reparații

Se așteaptă ca portavionul să rămână ancorat pentru câteva zile în timp ce va fi supus reparațiilor. Apoi își va relua călătoria spre America de Nord, unde echipajul navei se va antrena alături de omologii săi din SUA și Canada.

„Ducerea grupului operativ al HMS Prince of Wales peste Atlantic pentru restul acestui an nu numai că va împinge limitele operațiunilor portavioanelor britanice, dar va consolida relația noastră strânsă de lucru cu cel mai apropiat aliat al nostru”, a declarat comandantul, căpitanul Richard Hewitt, într-o declarație.

El a adăugat: „De la operarea avioanelor F35 Lightning și a dronelor până la găzduirea Forumului Atlantic Future, nimic din toate acestea nu ar fi posibil fără eforturile marinarilor extraordinari de la bord, dintre care mulți se află la prima lor desfășurare în cadrul Marinei Regale.”