15 feb. 2022 | 15:35

Natalitatea în România: statisticile care îngrijorează

ACTUALITATE
Natalitatea în România: statisticile care îngrijorează

Natalitatea în România este la un nivel îngrijorător. Anul trecut au fost înregistrați puțin sub 180 de mii de nou-născuți.

Potrivit Institutului Național de Statistică, datele arată cel mai scăzut nivel al nașterilor din istoria măsurătorilor pentru indicatorul de natalitate din arhiva INS, adică din anul 1930 până în prezent.

Această scădere înseamnă, printre altele, echivalentul desființării a circa o mie de clase de școală sau grupe de grădiniță a câte 23 de copii, în comparație cu numărul nou-născuților din anul 2019, anul dinaintea pandemiei, conform Edupedu.ro.

Ca referință, numărul de nou-născuți în anul 2021, în perioada ianuarie-decembrie, a fost de 179.854. Scăderea este cu aproape 21 de mii față de anul 2020 și cu peste 23 de mii peste anul 2019.

Potrivit datelor din Anuarul Statistic al României, natalitatea în ultimii 91 de ani nu a înregistrat un declin mai mare și mai constant, pe o perioadă lungă, ca acum. De asemenea, nu au fost nici nașteri anuale mai puține ca acum, cu excepția anilor de război.

Poți vedea în graficul de mai jos că în ultimii 31 de ani, din 1990 până în 2021, numărul anual al nou-născuților a scăzut cu 134.882.

Aceste statistici vin în contextul numărului de decese provocat de pandemie. De aproximativ doi ani este ignorat complet subiectul nașterilor. Acestea ajung să întreacă recorduri negative istorice an după an.

În România, în momentul de față, nu există nicio măsură activă de stimulare a natalității, în afară de concediul plătit pentru creșterea copilului.

Se dau bani pentru cei care fac primul copil, dar nu în România: așa încurajezi natalitatea

Serbia a adoptat o lege pentru cei care fac primul copil. Guvernul sârb va plăti suma de 2.500 de euro pentru nașterea primului copil, a anunțat serviciul de presă al cabinetului de miniștri al țării.

Legea spune că, în conformitate cu modificările Legii privind sprijinul financiar al familiilor cu copii, aprobată în ședința de guvern, plata pentru primul copil va crește de la o sută de mii de dinari la trei sute de mii dinari. Adică de la 850 euro la 2.500 euro.

Legea care încurajează natalitatea a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2022.