13 apr. 2022 | 10:05

NASA confirmă: cea mai mare cometă văzută vreodată vine spre Pământ

ȘTIINȚĂ
NASA confirmă: cea mai mare cometă văzută vreodată vine spre Pământ

Omenirea a fost mereu speriată de comete și meteoriți, și mai ales de posibilitatea ca ele să lovească Pământul. Așadar, NASA a stat mereu de veghe, pentru a repera la timp eventualele pericole care ar putea să ne pândească, pe viitor.

O nouă cometă, cea mai mare din câte s-a observat până acum, a fost văzută de telescopul NASA, de curând. Se pare că ea se îndreaptă în direcția planetei noastre.

Cu toate astea, spun cercetătorii de la NASA, nu există motive de îngrijorare, întrucât cometa nu va lovi Pământul, așa cum s-ar putea crede, cu toate că va trece prin imediata sa apropiere, la un moment dat.

NASA dă asigurari: cometa nu va ateriza pe Pământ

Specialiștii de la NASA au declarat că cea mai nouă și mai mare cometă observată de ei până acum, va trece pe lângă Soare, la 1,5 miliarde de kilometri de steaua sistemului nostru solar, abia în anul 2031. Ba mai mult, aceasta se va afla la o distanță considerabilă și față de planeta Saturn, așadar Pământul pare, în acest moment, în deplină siguranță.

Cometa se va afla cel mai aproape de planeta noastră în 2031 și a fost, pentru prima oară, observată, în 2010. În cei 12 ani de studiu, oamenii de știință au încercat să înțeleagă mai multe despre aceasta, cu ajutorul telescopului Hubble, prin intermediul căruia au determinat dimensiunea ei, însă și traiectoria pe care o va urma, în viitor.

Obiectul este cunoscut acum sub numele de C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) și se îndreaptă în direcția Terrei (însă nu ne va lovi planeta), destul de rapid. Călătorește, în acest moment, cu 35.000 de kilometri pe oră, deplasându-se de la marginea sistemului solar către centrul său. Așa cum menționam anterior, Bernardinelli-Bernstein se va afla în apropierea Pământului în 2031, când cercetătorii se așteaptă la un adevărat spectacol în spațiu.

Există posibilitatea ca această cometă să poată fi văzută și cu ochiul liber, ori chiar cu un telescop.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele